Moni tyrmäisi ajatuksen katastrofiin valmistautumisesta mahdottomana ja näinhän asia monesti onkin. Luonnonmullistuksia voi olla todella vaikea tai mahdoton ennustaa, mutta jotain on silti tehtävissä. Me Suomessa asuvat saamme elää yhdellä maankuoren stabiileimmista osista. Täällä ei ole odotettavissa todella voimakkaita maanjäristyksiä, pyörremyrskyjä, tulivuoren purkauksia, tsunamia, laajoja metsäpaloja tai muita luonnon ääriolosuhteita. Samoin ei ole monessa paikassa maailmalla kuten olemme viime päivien tilanteesta Japanissa saaneet oppia. Koska meillä ei ole tarvetta elää jatkuvassa valmiudessa, niin liikkuessamme luonnon tuhoille alttiimmissa paikoissa emme välttämättä ymmärrä tai tiedä miten toimia jos joutuisimme keskelle katastrofitilannetta.
Oma henkilökohtainen kokemuksenikaan ei ole juuri mistään kotoisin. Kenties vakavin tapahtuma osui kohdalleni kesällä 1999 vieraillessani Yhdysvalloissa partioleirillä. Silloin saimme kokea läheltä, vain muutaman kilometrin päästä sivuuttaneen tornadon voimia. Niitä on vaikea kuvailla koska vertailukohtia ei löydä Suomesta. Jo pelkästään salamointi oli jotain massiivista, koko näkökentän kattavaa. Ei vain salama siellä, toinen täällä, vaan jatkuvaa salamointia koko sillä osalla horisonttia minkä yhdellä silmäyksellä kykeni näkemään. Kun siihen vielä lisätään voimakas tuuli ja kaatosade, niin voitte kuvitella, että telttaleirissä ei ollut mitkään herkulliset oltavat.
Lieneekö onnistuneen matkasuunnitellun tulosta, mutta olin ottanut mukaani pienikokoisen FM-radion, jonka avulla saimme siihen osaan leiriä, jossa me suomalaiset asustimme, riittävästi informaatiota myrskyn liikkeistä, jotta pystyimme toimimaan oikein. 23000 lasta vietiin suojaan hyvissä ajoin ja leiriin jäi vain muutamia ohjaajia. Kun sitten selvisi, että myrskyn keskus meni leirin ohi, niin tehtäväksemme jäi vain huolehtia märkien telttojen tyhjentämisestä vedestä ja muusta vastaavasta. Ilman radion tuomaa apua olisimme mekin joutuneet hakeutumaan tilapäissuojaan.
Mainitsin tuossa äsken sanan, jota ei pidä unohtaa, nimittäin matkasuunnittelun. Hyvä suunnittelu on osa valmistautumista, samoin tarpeenmukaisten varusteiden mukaan ottaminen / paikalta hankkiminen, sillä ei ole välttämättä järkevää viedä kaikkea mukanaan täältä. Suomesta ei esimerkiksi taida onnistua löytämään NOAA-sääradiota, joka on Yhdysvalloissa mitä järkevin matkatavara, etenkin jos viettää paljon aikaa ulkoilmassa. Hyväksi on myös selvittää etukäteen mahdollisia matkaan vaikuttavia tekijöitä kohteesta. Siitä on apua matkatavaralistan teossa kuin myös paikan päällä paikallisten kanssa kommunikoinnissa. Eräällä matkalla Pohjois-Carolinassa olimme saapuneet majapaikkaamme ja hotellihuoneessa pistin ensimmäiseksi television sääkanavan auki, jolloin selvisi että olemme tornadovaroitusalueella. Seuraavaksi meninkin sitten kuistille juttelemaan muiden samaan paikkaan majoittuneiden kanssa saadakseni selville missä päin on lähin yleisösuoja jos pitäisi lähteä myrskyä pakoon. Se oli automaattinen reaktio koska turistina minulla ei ollut mitään tietoa mihin suuntaan olisi järkevintä paeta.
Internet on hyvä paikka tarpeellisen tiedon selvittämiseen ja laitankin tähän muutamia linkkejä, pääosin amerikkalaisille sivuille, joissa kerrotaan miten toimia ennen katastrofia, sen aikana sekä sen jälkeen. Niitä soveltamalla voi taatusti lisätä omaa osaamistaan yllättävissä tilanteissa, joita ei kohtaa omassa maassamme.
FEMA: Are You Ready
the Disaster Center: Guide
Geology.com: Earthquake Safety Tips
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti