1.3.2011

Pakkaa viisaasti

Muistan kouluajaltani tapauksen, jossa olimme lähdössä koulun kuoron kanssa Ruotsiin lauluturneelle. Linja-auto oli tullut pihaan ja kuorolaiset olivat laittaneet matkatavaroitaan auton peräpäässä olleeseen tavaratilaan, joka oli tullut täyteen, mutta vielä oli reilut kymmenen laukkua ilman paikkaa sekä jokunen projektori, jotka veimme naapurimaahan. Kun kukaan ei ottanut asiaa ratkaistaakseen päätin tehdä jotain. Aloitin tyhjentämällä koko tavaratilan ja menin itse sinne sisälle. Sen jälkeen pyysin ulkoa matkalaukut tietyssä järjestyksessä asettaen ne paikoilleen tavaratilaan. Kaikki laukut ja projektorit mahtuivat hyvin ja vielä olisi ollut tilaa lähes kymmenelle laukulle. Opin silloin mitä järkevä pakkaaminen merkitsee.

Järkevä pakkaaminen ottaa huomioon tilan, tarpeen, pakattavat tavarat sekä kuljetustavan. Itse aloitan tekemällä listan hyvissä ajoin miettien mitä oikeastaan tarvitsen matkalla. Seuraavana tulee eteen matkalaukku, sen malli ja kunto. Käytin aiemmin kovia matkalaukkuja, mutta nyttemmin pääosin pehmeämpiä trolley-tyylisiä laukkuja. Viimeisin hankintani oli kesällä 2009 kun löysin sopivan hintaisen, mutta ennen kaikkea oikean tyyppisen laukun. Siinä on vetoketjulla toteutettu laajentamisosa, jotta paluumatkan tuomisetkin mahtuisivat laukkuun. Olin kokeillut muutama vuosi aikaisemmin Etelä-Afrikan matkallani vastaavanlaista lainalaukkua ja havainnut sen oikein toimivaksi.

Listan tekemisessä on monta hyötyä. Ensinnäkin mitään tärkeää ei jää matkasta. Toiseksi listaan voi merkitä mahdolliset käyttämättömät ja vähän käytetyt tavarat, jotta niiden mukaanottamista voi myöhemmin pohtia. Kolmanneksi tulee tilanne jossa matkalaukku jää jonkun lentoaseman syövereihin eikä saavu samaan aikaan perille. Silloin on sisällön tietämisestä suuri hyöty. En enään lähde ulkomaanmatkalle ilman pakkauslistaa.

Viisas pakkaus ottaa huomioon myös eri matkatavaroiden painon, sillä ylipainomaksuja ei ole mukava maksella. Olen ollut kerran muutaman sadan gramman päässä 20 kg:n painosta. Se tapahtui paluumatkalla Kapkaupungista. Muulloin matkalaukkuni on painanut 12-18 kg. Painoa voi pudottaa ottamalla mukaan pienempiä määriä tuotteita ja kevyemmissä pakkauksissa. En ota esimerkiksi nykyään mukaan kokonaista shampoopulloa vaan joko pullotan tarvitsemani määrän shampoota pienempään pulloon tai vaihdan kokonaan toisen tyyppiseen shampoohon. Markkinoilla on shampoota nykyään vieläkin kevyemmässä muodossa. Siitä olen tekemässä ihan oman juttunsa. Olen myös etsimässä riittävän hyvä laatuista pientä kiikaria ison lintukiikarini sijaan. Kameravarustukseen saa kulumaan monta kiloa ellei tyydy kompaktikameraan. Onneksi digitaalisuuden myötä markkinoilla on kelvollisia pienikokoisia kameroita joista silti löytyy monipuoliset toiminnot.

Kevyt käsimatkatavara on luxusta (ellei sitten matkusta pelkästään sen voimin), mutta joitakin perusasioita tulee ottaa huomioon. Tärkeät matkustusdokumentit eivät saa joutua ruumaan menevään matkalaukkuun. Sama koskee elintärkeitä lääkkeitä. Matkalaukun myöhästyminen lentomatkalla johtaa lentoyhtiön korvausvelvollisuuteen, mutta se usein jää vain välttämättömien tarvikkeiden korvaamiseen. Mieti siis mitä ilman et selviä perillä ja laita ne mukaan
käsimatkatavaroihin huomioiden toki sitä koskevat määräykset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti