Maapallon on jaettu 24:ään aikavyöhykkeeseen. Ne johtavat tilanteeseen että paikallinen aika eri puolilla maapalloa on sellainen, että aurinko nousee aamulla ja laskee illalla. Näin ollen lentomatkailun aikakaudella joudumme pitkän itä- tai länsisuuntaisen matkan jälkeen sopeutumaan tilanteeseen, jossa aurinko kohteessa ei ole tahdissa sen päivän pituuden kanssa johon elimistömme on tottunut, vaan joko ilta tulee yllättävän aikaisin tai päivä jatkuu kirkkaana vielä silloinkin kun kroppa jo kaipaisi yöpuulle. Tällainen meno johtaa erilaisiin oireisiin: unettomuuteen, väsymykseen, henkisen ja fyysisen vireystilan laskuun, ärtyisyyteen, muistihäiriöihin, vastsakipuihin ja päänsärkyyn.
Kaikki eivät kuitenkaan reagoi samalla lailla, vaan toiset selviävät aikaero-rasituksesta helpommin. On kuitenkin olemassa asioita, jotka helpottavat jokaisen (lähes poikkeuksetta) kokemia oireita. Amerikkalainen MedicineNet-sivusto listaa muun muassa seuraavat toimenpiteet:
- pidä itsesi hyvässä fyysisessä kunnossa.
- lepää tarpeeksi ennen matkaa välttämällä viimehetken kiireitä.
- vältä alkoholin ja kahvin (lue: kofeiinin) käyttöä muutamana päivänä ennen matkaa, sen aikana ja pariin vuorokauteen matkakohteessa.
- juo runsaasti vettä, erityisesti lennon aikana.
- jos mahdollista niin jaa pitkä matka etappeihin. Päivän viettäminen puolivälissä helpottaa sopeutumista.
- aloita sopeutuminen uuteen aikavyöhykkeseen pikku hiljaa jo muutamia viikkoja aikaisemmin kotona, joko aikaistamalla tai myöhentämällä nukkumaanmenoa.
- käytä matkalla miellyttäviä vaatteita ja kenkiä huomioiden matkakohteen olosuhteet.
- yritä sopeutua paikalliseen aikaan mahdollisimman pian. Mikäli viivyt kaukokohteessa kuitenkin vain muutaman päivän, saattaa olla parempi yrittää olla sopeutumatta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti