31.3.2011

Aikaerorasitus (jet lag)

Mikäli maapallon ympärillä avaruudessa olisi useampia meidän aurinkomme kaltaisia ja samoin toimivia taivaankappaleita, jotka kaikki "sammuisivat" iltaisin samaan aikaan, niin silloin matkailu toisiin maihin olisi huomattavasti toisenlaista. Kun tilanne ei kuitenkaan ole noin, niin nopeasti pitkiä matkoja tekevää vaivaa maapallon pyörimisestä johtuva aikaerorasitus.

Maapallon on jaettu 24:ään aikavyöhykkeeseen. Ne johtavat tilanteeseen että paikallinen aika eri puolilla maapalloa on sellainen, että aurinko nousee aamulla ja laskee illalla. Näin ollen lentomatkailun aikakaudella joudumme pitkän itä- tai länsisuuntaisen matkan jälkeen sopeutumaan tilanteeseen, jossa aurinko kohteessa ei ole tahdissa sen päivän pituuden kanssa johon elimistömme on tottunut, vaan joko ilta tulee yllättävän aikaisin tai päivä jatkuu kirkkaana vielä silloinkin kun kroppa jo kaipaisi yöpuulle. Tällainen meno johtaa erilaisiin oireisiin: unettomuuteen, väsymykseen, henkisen ja fyysisen vireystilan laskuun, ärtyisyyteen, muistihäiriöihin, vastsakipuihin ja päänsärkyyn.

Kaikki eivät kuitenkaan reagoi samalla lailla, vaan toiset selviävät aikaero-rasituksesta helpommin. On kuitenkin olemassa asioita, jotka helpottavat jokaisen (lähes poikkeuksetta) kokemia oireita. Amerikkalainen MedicineNet-sivusto listaa muun muassa seuraavat toimenpiteet:
  • pidä itsesi hyvässä fyysisessä kunnossa.
  • lepää tarpeeksi ennen matkaa välttämällä viimehetken kiireitä.
  • vältä alkoholin ja kahvin (lue: kofeiinin) käyttöä muutamana päivänä ennen matkaa, sen aikana ja pariin vuorokauteen matkakohteessa.
  • juo runsaasti vettä, erityisesti lennon aikana.
  • jos mahdollista niin jaa pitkä matka etappeihin. Päivän viettäminen puolivälissä helpottaa sopeutumista.
  • aloita sopeutuminen uuteen aikavyöhykkeseen pikku hiljaa jo muutamia viikkoja aikaisemmin kotona, joko aikaistamalla tai myöhentämällä nukkumaanmenoa.
  • käytä matkalla miellyttäviä vaatteita ja kenkiä huomioiden matkakohteen olosuhteet.
  • yritä sopeutua paikalliseen aikaan mahdollisimman pian. Mikäli viivyt kaukokohteessa kuitenkin vain muutaman päivän, saattaa olla parempi yrittää olla sopeutumatta.

19.3.2011

Kansainvälinen ajokortti (IDP)

IDP=International Driving Permit

Kansainvälinen ajokortti on maailman suurimmille kielille tehty käännös haltijan varsinaisesta ajokortista. Sitä koskevat kansainväliset tieliikennesäädökset, jotka määrittelevät mm. sen ulkonäön ja sisällön. Korttia on kahta eri tyyppiä:
  • Geneven vuoden 1949 tieliikennesopimuksen mukainen kortti, joka on voimassa yhden (1) vuoden
  • Wienin vuoden 1968 tieliikennesopimuksen mukainen kortti, joka on voimassa maksimissaan kolme (3) vuotta.
Suomessa kansainvälisen ajokortin kirjoitusoikeus on myönnetty Autoliitolle, mutta kortit on leimautettava poliisilla ennen luovuttamista hakijalle. Autoliitolla onkin hyvät Internet-sivut, joista löytää helposti haluamansa tiedon kansainvälisestä ajokortista. Eri maiden käytännöt poikkeavat toisistaan hyvinkin paljon, joten kaikki variaatiot ovat käytössä. Joku maa ei hyväksy lainkaan IDP-korttia, jotkut kelpuuttavat vain yhden tyypin kun eräille maille kelpaa kummatkin. Joissakin maissa EU-mallinen ajokortti kelpaa, mutta kansainvälistä suositellaan.

Oma kokemukseni kansainvälisestä ajokortista rajoittuu matkaan Etelä-Afrikkaan. Koska ajokorttini on suomalainen, eikä EU-mallinen, niin siksi kansainvälisen hankinta tuli ajankohtaiseksi. Selvisin kuitenkin kaikesta suomalaisen ajokortin avulla, mutta kansainvälinen kortti toi lisäturvaa, sillä en voinut olla varma että jos minut pysäytettäisiin, niin hyväksyisikö paikallinen poliisi pelkän suomalaisen ajokortin.

18.3.2011

Autonvuokraus

Moni meistä haluaa liikkua matkakohteessa tai sen ulkopuolella ja silloin tulee esille tarve vuokrata jokin kulkupeli ellei tyydy taksin käyttämiseen. Lyhyille matkoille sopii hyvin polkupyörä, mikäli vain olosuhteet ja oma kunto sen sallivat. Tiedän omasta kokemuksesta, että pyöräily 40 asteen helteessä onnistuu hyvin, vaikkakin vaatii kunnolliset ruoka- ja juomatankkaukset. Siinä lämmössä vettä kuluu uskomattomia määriä tai ainakin pitäisi kulua.

Pidemmille matkoille moottorikäyttöisen kulkuneuvon vuokraaminen tulee kysymykseen. Mopon tai skootterin saa yleensä helposti alle eikä sen käyttäminen vaadi suurtakaan kokemusta verrattuna moottoripyörään ja autoon, jotka yleensä vaativat soveltuvan ajokortin. Keskityn tässä kuvaamaan pääosin auton vuokraukseen liittyviä asioita vaikka suurelta osin sama koskee myös mootoripyörää.

Auton vuokrauksen voi suorittaa jo kotona ennen matkaa joko matkatoimiston, autovuokraamoketjun toimiston tai internetin kautta. Kahdessa ensimmäisessä tilanteessa saat, maksettuasi vuokrahinnan ennakkoon, ajoneuvon noutamiseen tarkoitetun voucherin, jonka avulla noudat haluamasi ajopelin suunnittelemastasi paikasta. Mahdolliset lisävakuutukset voi hoitaa myös ennakolta tai lisätä vasta paikan päällä. Internet-tilauksesta saat jonkinlaisen tositteen, jonka esittämällä varaus löytyy järjestelmästä. Auton saa myös vuokrattua paikan päällä ottamalla yhteyttä jonkun paikallisen vuokraamoyrittäjän edustajaan. Heitä löytyy suurimmista hotelleista sekä erillisistä vuokraamoista.

Kaikissa auton ja moottoripyörän vuokraamiseen liittyvissä tilanteissa tarvitset kuitenkin ajokortin lisäksi luottokortin, myös silloin kun olet hoitanut maksut etukäteen. Luottokortin avulla varmistat vuokraamolle, että ajoneuvolle mahdollisesti aiheutetuille vaurioille löytyy maksaja. Ilman luottokorttia vuokraus tyssää joko kokonaan tai joudut maksamaan suuren panttisumman käteisellä. Vuokraus tyssää monesti myös tapauksessa että ajokortin haltijan ikä on liian alhainen, sillä monet vuokraamot edellyttävät vähintään 21 vuoden ikää. Oman säväyksensä tuovat maat, joissa edellytetään kansainvälistä ajokorttia. Siitä tulee aikanaan oma juttunsa.

Itse vuokra-autoja on useita eri kokoluokkia, joista jokainen haluava löytää mieleisensä. Niitä on sekä manuaali- että automaattivaihteisina. Yhdysvalloissa suurin osa lienee automaattivaihteisia kun taas Euroopassa arvostetaan manuaali-vaihteita. Etelä-Afrikan matkalla valitsimme automaattivaihteisen koska ajatus oli, että vasemmanpuoleisessa liikenteessä on paras pystyä keskittymään puhtaasti ajamiseen ja muun liikenteen havaitsemiseen.

Auton voi vuokrata kansallisesta tai kansainvälisestä vuokraamoketjusta sekä yksityisiltä autovuokraamoilta. On jokaisen oma päätös minkä valinnan tekee. Joissakin maissa on tarjolla myös jo parhaimmat päivänsä nähneitä vuokra-autoja. Tutustu aina huolella mistä maksat ja mitä palveluita vuokrauspakettiin kuuluu.

Tässä vielä linkki Google-hakuun Autovuokraamo

15.3.2011

Matkasuunnitteluni kulmakiviä

Vaikka käsitteillä improvisointi ja extempore onkin vankka merkitys elämässäni, niin en silti tunne olevani ajopuu, joka elää ainostaan ja vain yrittäen selvitä eteen tulevista haasteista ilman suunnitelmia tapahtumasta toiseen ajautuen. Matkailu on kolahtanut sen verran kovaa, että mielelläni suunnittelen tulevia matkoja, joidenkin jäädessä kenties vain päiväunien tasolle, toisten toteutuessa. Etelä-Afrikan matkastani on kohta viisi vuotta, mutta sen suunnittelu ylsi kyllä kohdallani jonkinmoiseen ennätykseen, sillä imin tietoa kuin kuiva sieni sadepisaroita.

Tiedonhankinta perustui muutamaan perusasiaan, nimittäin matkailumessuihin, tuttavilta haalittuihin esitteisiin ja karttoihin sekä Internetin monipuoliseen tarjontaan, josta melko pian suodattui pois pelkät mainos- ja hupisivut. Vein suunnittelua eteenpäin pitämällä kirjaa mielenkiintoisista kohteista, harrastusmahdollisuuksista (vaikka matkakaverini ei ollutkaan yhtä innostunut kaikista löytämistäni extreme-voittoisista ideoista) ja monesta muusta asiasta. Tarkoitus oli saada matkan perusasiat kuntoon hyvissä ajoin, jotta aikaa jäisi puhtaaseen ideointiin aiitä mitä tehdä paikan päällä. Näin ollen matkareitin valinta, majoitusmuoto ja -paikka sekä auton vuokraus hoidettiin alta pois melko aikaisessa vaiheessa.

Tarkoitukseni ei ole kertoa tässä matkan kokemuksia uusiksi. Halukkaat voivat lukea niistä oikean reunan linkin kautta. Lentomatkoista jäi päälimmäiseksi mieleen kaksi asiaa: vaihtoaikaa on hyvä olla tarpeeksi sekä saapuminen illalla perille on monin verroin parempi kuin saapua aamulla koneessa huonosti nukutun yön jälkeen. Etelä-Afrikka on samalla aikavyöhykkeellä, joten aikaerorasitusta (jet lag) matka ei aikaansaanut mutta pitkillä itä-länsi -suuntaisilla matkoilla se tulee kuitenkin ottaa huomioon suunnitelmia tehtäessä, sillä sitä voi lievittää aloittamalla hyvissä ajoin aikaeroon sopeuttamisen. Säätilasta saa hyviä tietoja helposti Internetin kautta samoin kuin tietoja matkavaluutan hankkimisesta kun matkustaa eroalueen ulkopuolelle. Kohteen turvallisuudesta saa kuvan ulkoasiainministeriön matkustustiedotteista.

Jokaisella maalla lienee omia erikoisuuksia, joista on hyvä olla tietoinen. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa ei voi maksaa polttoaineostoksia luottokortilla vaan ainostaan käteisellä. Näistä asioista saa tietoa muun muassa matkatoimistoista, mutta taitava netin käyttäjä löytää ne myös Internetistä. Tosin jos ei tiedä mitä etsiä, niin on tutkittava paljon eri sivustoja, jotta nuo poikkeavat tilanteet löytyvät.

12.3.2011

Varautuminen katastrofiin

Moni tyrmäisi ajatuksen katastrofiin valmistautumisesta mahdottomana ja näinhän asia monesti onkin. Luonnonmullistuksia voi olla todella vaikea tai mahdoton ennustaa, mutta jotain on silti tehtävissä. Me Suomessa asuvat saamme elää yhdellä maankuoren stabiileimmista osista. Täällä ei ole odotettavissa todella voimakkaita maanjäristyksiä, pyörremyrskyjä, tulivuoren purkauksia, tsunamia, laajoja metsäpaloja tai muita luonnon ääriolosuhteita. Samoin ei ole monessa paikassa maailmalla kuten olemme viime päivien tilanteesta Japanissa saaneet oppia. Koska meillä ei ole tarvetta elää jatkuvassa valmiudessa, niin liikkuessamme luonnon tuhoille alttiimmissa paikoissa emme välttämättä ymmärrä tai tiedä miten toimia jos joutuisimme keskelle katastrofitilannetta.

Oma henkilökohtainen kokemuksenikaan ei ole juuri mistään kotoisin. Kenties vakavin tapahtuma osui kohdalleni kesällä 1999 vieraillessani Yhdysvalloissa partioleirillä. Silloin saimme kokea läheltä, vain muutaman kilometrin päästä sivuuttaneen tornadon voimia. Niitä on vaikea kuvailla koska vertailukohtia ei löydä Suomesta. Jo pelkästään salamointi oli jotain massiivista, koko näkökentän kattavaa. Ei vain salama siellä, toinen täällä, vaan jatkuvaa salamointia koko sillä osalla horisonttia minkä yhdellä silmäyksellä kykeni näkemään. Kun siihen vielä lisätään voimakas tuuli ja kaatosade, niin voitte kuvitella, että telttaleirissä ei ollut mitkään herkulliset oltavat.

Lieneekö onnistuneen matkasuunnitellun tulosta, mutta olin ottanut mukaani pienikokoisen FM-radion, jonka avulla saimme siihen osaan leiriä, jossa me suomalaiset asustimme, riittävästi informaatiota myrskyn liikkeistä, jotta pystyimme toimimaan oikein. 23000 lasta vietiin suojaan hyvissä ajoin ja leiriin jäi vain muutamia ohjaajia. Kun sitten selvisi, että myrskyn keskus meni leirin ohi, niin tehtäväksemme jäi vain huolehtia märkien telttojen tyhjentämisestä vedestä ja muusta vastaavasta. Ilman radion tuomaa apua olisimme mekin joutuneet hakeutumaan tilapäissuojaan.

Mainitsin tuossa äsken sanan, jota ei pidä unohtaa, nimittäin matkasuunnittelun. Hyvä suunnittelu on osa valmistautumista, samoin tarpeenmukaisten varusteiden mukaan ottaminen / paikalta hankkiminen, sillä ei ole välttämättä järkevää viedä kaikkea mukanaan täältä. Suomesta ei esimerkiksi taida onnistua löytämään NOAA-sääradiota, joka on Yhdysvalloissa mitä järkevin matkatavara, etenkin jos viettää paljon aikaa ulkoilmassa. Hyväksi on myös selvittää etukäteen mahdollisia matkaan vaikuttavia tekijöitä kohteesta. Siitä on apua matkatavaralistan teossa kuin myös paikan päällä paikallisten kanssa kommunikoinnissa. Eräällä matkalla Pohjois-Carolinassa olimme saapuneet majapaikkaamme ja hotellihuoneessa pistin ensimmäiseksi television sääkanavan auki, jolloin selvisi että olemme tornadovaroitusalueella. Seuraavaksi meninkin sitten kuistille juttelemaan muiden samaan paikkaan majoittuneiden kanssa saadakseni selville missä päin on lähin yleisösuoja jos pitäisi lähteä myrskyä pakoon. Se oli automaattinen reaktio koska turistina minulla ei ollut mitään tietoa mihin suuntaan olisi järkevintä paeta.

Internet on hyvä paikka tarpeellisen tiedon selvittämiseen ja laitankin tähän muutamia linkkejä, pääosin amerikkalaisille sivuille, joissa kerrotaan miten toimia ennen katastrofia, sen aikana sekä sen jälkeen. Niitä soveltamalla voi taatusti lisätä omaa osaamistaan yllättävissä tilanteissa, joita ei kohtaa omassa maassamme.

FEMA: Are You Ready
the Disaster Center: Guide
Geology.com: Earthquake Safety Tips

11.3.2011

Ulkoministeriön matkailijapalvelut

Tämänpäiväinen valitettava maanjäristys Japanin rannikolla ja sitä seurannut tsunami toivat jälleen esiin ulkoministeriön huolen alueella olevista suomalaisista; ei vain matkailijoista vaan myös muistakin.

Ulkoministeriöllä on palveluita ja toiminteita, joista matkailijan tulisi olla tietoinen:
  • Matkustustiedotteet, joissa eri maiden riskeistä ja tilanteista annetaan lyhyt kuvaus.
  • Matkustusilmoitus, jolla matkailija ilmoittaa ministeriön järjestelmään tiedot itsestään ja suunnitelmistaan, jotta hätätilanteissa viranomaiset voisivat olla yhteydessä asianomaiseen.
  • Vinkkejä turvalliseen matkaan
  • Tietoa matkustusasiakirjoista
  • Edustustojen palvelut matkailijalle
  • Konsulipalvelut
  • Erinäisiä lomakkeita ja muuta tarpeellista tietoa
Itselläni on voimassa oleva tilaus Etelä-Afrikan matkustustiedotteista. Se merkitsee, että aina kun uusi tiedote julkaistaan tulee se automaattisesti myös kännykkääni. Suosittelen... niin matkustustiedotteiden tilausta, matkustusilmoituksen tekemistä kuin Etelä-Afrikkaakin.

7.3.2011

Etolan pienet pullot

Talviloman jälkeinen ensimmäinen työpäivä on takana ja kotimatkalla pysähdyin paikallisessa Etolassa katsastamassa heidän matkailuun sopivien pikkuisten muovipullojensa koot ja hinnat.

Vain kaksi pulloa tulee kyseeseen: pienempi 50ml hinnaltaan 1,00€ ja 100ml pullo, jonka hinta on 1,10€. Lisäkorkkeja on saatavissa hintaan 0,10€ ja 0,40€, joista jälkimmäinen on vanhojen shampoopullojen tyyppinen kavennetulla aukolla ja hatulla varustettu korkki. Tarkista kuitenkin pullon alkuperäisen korkin tiiviys, sillä pullojen materiaali on pe-muovi, joten kovin tiiviitä pulloja on turha odottaa, mutta mikäli niihin ei kohdistu kovaa puristusta, niin kyllä niissä neste säilyy sisällä.

Kuvassa 50ml:n pullo ja tulitikkuaski kertomassa pullon koon.

5.3.2011

Lentomatkailun matkatavarasäädöksistä

Eilinen sähköposti ompelutarvikepakkauksen kuljettamisesta loi minulle aasinsilan seuraavaan aiheeseen; nimittäin mitä saa kuljettaa lennolla ja missä.

Lentomatkustamisen yleistyttyä on myös sen turvallisuuteen panostettu enemmän. Asian kiristymiseen on vaikuttanut myös lentoturvallisuutta uhkaava väkivalta. Vuoden 2001 syyskuun 1. päivänä Yhdysvalloissa koettujen terrori-iskujen sekä muutamien viime vuosien yritysten jälkeen lentoliikenteen turvatoimia on kiristetty rajusti. Se mikä joskus oli sallittua ei välttämättä ole sitä nykyään. Kaikki lentokoneeseen lastattava tarkastetaan tätä nykyä hyvin tarkasti. Vääränlainen tarvike matkatavaroissa aikaansaa helpoimmillaan jonkun minuutin viivästyksen ja tarvikkeen menetyksen, mutta pahimmillaan voi johtaa lennolta poistamiseen tai jopa vieläkin dramaattisempiin toimenpiteisiin. Leikinlaskua turvallisuusasioissa ei myöskään katsota hyvällä. Harkitsematon lause saattaa merkitä lausujalle aikamoisia kustannuksia.

Omakohtaisesti olen vain kerran joutunut kokemaan kun hallussani olleet pienet taitettavat sakset on lähetetty tuhottavaksi turvatarkastuspisteestä. Se tapahtui Yhdysvalloissa Atlantan lentokentällä matkalla kohti Eurooppaa vain muutaman vuoden noiden alussa mainitsimieni terrori-iskujen jälkeen. Menomatkalla olin pakannut sakset ruumaan menevään matkalaukkuun, mutta tuolloin ne olivat jääneet käsimatkatavaraan. Helsinki-Vantaalla olen eräällä matkalla joutunut näyttämään tarkastajille Skype-käyttöön tarkoitetun mikrofonin, koska sen rakenteissa oli jotain terävää. Sain kuitenkin pitää mikrofonin. Isäni joutui kerran luovuttamaan pois silmälasien ruuvien kiristämiseen tarkoittamansa pienen ruuvimeisselin. Muita tapahtumia ei minulle tai läheisilleni ole tapahtunut.

Tässä olisi ihan turha lähteä luettelemaan eri tarvikkeita ja kuinka niitä saa kuljettaa lennolla. Tyydyn toteamaan vain, että moni tavara jää kokonaan lentokoneesta pois, toisia saa kuljettaa vain ruumassa, jotakin vain taskussa (ei edes käsimatkatavaroissa). Selvitä hyvissä ajoin joko lentoyhtiön kautta tai suoraan viranomaisilta, mikäli olet ottamassa matkaan tarvikkeen, jota ei löydy jäljempänä olevilta nettisivuilta/dokumenteista. Pitää muistaa että eri mailla on erilaisia käytäntöjä.

Pääosassa EU:n sisällä tapahtuvista reittilennoista yhden matkalaukun paino voi olla maksimissaan 32kg, mutta 23kg:n jälkeen menee ylipainomaksua. Poikkeuksena on Ryanair, joka soveltaa maksua ruumaan menevistäkin matkalaukuista eikä vain ylipainosta. Heillä on 15kg tai 20kg:n maksuluokat. Lomalennoilla painoraja on yleisesti 20kg. Lisäksi lentoyhtiöillä on erilaisia rajoja matkatavaran koon suhteen koskien sekä käsimatkatavaraa että ruumaan sijoitettavaa ns. kirjattua matkatavaraa (checked package). Niitäkin olisi turhaa kerätä tähän omaksi taulukokseen, joten tässä joitakin linkkejä eri yhtiöiden matkatavaratietosivuille:

4.3.2011

Ompelutarvikepakkauksen kuljetus käsimatkatavaroissa

Sain sähköpostiini vastauksen Ilmailuhallinnon turvayksiköltä. Viestissä sanotaan sanatarkasti näin:
"Mikäli ompelutarvikepakkauksen sisältämät yksittäiset neulat, sakset tai muut terävät esineet eivät ole yli 6 cm mittaisia, voidaan se kuljettaa käsimatkatavaroissa. Saksien terän pituus mitataan sarana kohdasta."

Travel First Aid -pakkaus on siis kuljetettavissa käsimatkatavaroissa, koska siellä ei ole muuta terävää kuin lyhyitä ompeluneuloja, joiden pituus on 4 cm.

Minimalistisia hygieniatuotteita


Marraskuussa 2006 muuttuivat säädökset lentoliikenteessä ja sen jälkeen käsimatkatavaroissa sallittiin maksimissaan 1 litran vetoiseen läpinäkyvään pussiin pakatut nesteet ja voiteet edellyttäen että yksittäisen tuotteen määrä ei ylittänyt 100 ml. Tuon säädöksen muistaminen ei tuota suuria ongelmia nykyään. Ongelmia sen sijaan saattaa tuottaa, etenkin pelkän käsimatkatavaran kanssa lentävälle, että joitakin tuoteita on hyvin rajoitetusti saatavissa 100 ml:n tai sitä pienemmässä pakkauskoossa. Ellei suurempia pakkauksia ole mahdollista sijoittaa ruumaan menevään matkalaukkuun, niin pahimmassa tapauksessa voi joutua jättämään osan tavaroista pois. Nestemäisiä tuotteita kuten shampoota, suihkugeeliä tai nestesaippuaa pystyy hyvin pakkaamaan pieniin pulloihin, joita voi hankkia suoraan tai sitten hyödyntää kosmetiikka-alan näytepulloja. Aerosolipullojen kanssa voi helposti tulla ongelmia. Hiuslakkaa voi olla lähes mahdotonta löytää pienissä pulloissa. Partavaahdon kanssa vaikutti olevan samoin, mutta markkinoilta löytyy nykyään 75 ml kokoinen painepakkaus.

Sain viime isänpäivänä lahjaksi kaksi pakkausta hyvin pieneen kokoon pakattua hygieniatuotetta. Saippuaa (paper soap) ja shampoota (paper shampoo) helppokäyttöisinä paperimaisina lehtinä. Talvilomani aluksi viime perjantaina hankin kaksi tuotetta lisää: body wash ja shaving paper. Kyseessä on vartavasten matkailijoita varten suunniteltu sarja tuotteita. Hankkimissani pakkauksissa on 30 lehteä tuotetta. Otetaan tarpeellinen määrä lehtiä käteen ja
kostutetaan lehdet hieroen niitä käsissä. Parranajoon tarkoitettuja lehtiä hierotaan toisen käden sormella toisen käden kämmenen muodostaessa kupin.

Tuotteiden kotelot sulkeutuvat hyvin ja ovat kooltaan niin pieniä ja kevyitä, että niitä kantaa mielellään mukanaan. Lisätietoa saat tuotteiden brittiläisiltä nettisivuilta. Suomessa niitä saa ainakin Heurekan myymälöistä Vantaalta ja Kampin keskuksesta. Jälkimmäisessä vaikuttaisi olevan myynnissä ainoastaan minulla nyt olevat neljä tuottetta, mutta sarjaan kuuluu myös pyykkipaperi ja antibakteerinen paperisaippua (Laundry Paper ja Anti-Bacterial Paper Soap).

Saippuaa olin jo ehtinyt koekäyttää aikaisemmin kasvojen ja käsien pesuun ja viikonlopun aikana kokeilin saippuan lisäksi muita tuotteita seuraavin tuloksin:
  • Paper soap (vaaleanpunainen kotelo). Yksi lehti riittää kasvojen ja käsien pesuun kunhan huuhtelee kädet vasta hierottuaan hennon vaahdon kasvoihin ja käsiin ensin.
  • Paper shampoo (punainen kotelo). Lyhyihin hiuksiini riitti kaksi lehteä ja tulos oli miellyttävän puhtaan tuntuinen.
  • Body wash (vihreä kotelo). Käytin neljä lehteä, mutta vaahdon määrä ei ollut tarpeeksi riittävään pesuun.
  • Shaving paper (sininen kotelo). Käytin kaksi lehteä ja sain aikaan hennon vaahdon, joka riitti kahden vuorokauden ikäisen parransängen ajoon poskilta mutta leuan ajamiseen tarvittiin jo lisää lehtiä.

Eilen aamulla sain sitten lahjaksi saman valmistajan Travel First Aid-pakkauksen. Se sisältää ensiapua monenlaiseen matkailijan eteen tulevaan tilanteeseen, sillä sieltä löytyy kahta eri tyyppistä laastaria, kertakäyttöinen kasvo- ja käsipyyhe, hyttyspyyhe, korvatulpat, pieni määrä Body Wash-saippuapaperia kuten myös pyykkipaperia, minigrip-pussi sekä ompelutarvikepakkaus. Kaikki pakattuna muodoltaan samanlaiseen mutta kooltaan isompaan koteloon. Tästä pakkauksesta ei ole tietoja valmistajan nettisivuilla, mutta Heurekan Vantaan myymälästä tuote löytyy.

Pakkauksessa on lentokoneen symboli, mutta haluan selvittää onko ompelutarvikepakkaus sallittu käsimatkatavaroissa siihen kuuluvien ompeluneulojen vuoksi. Neuloja ei mainita kiellettyjen tavaroiden listalla, mutta se ei merkitse, että ne olisivat sallittuja.

Pieniä tyhjiä pulloja löytää ainakin Etolan myymälöistä ellei kukaan tuttava satu olemaan Yves Rocherin asiakas. Heillä on pienikokoisia näytepulloja, jotka sopivat hyvin uusiotäytettäviksi.

3.3.2011

Matka-apteekki


Huolellinenkaan ihminen ei voi varautua kaikkeen mitä matkan aikana voi sattua. Riittävän kattava matka-apteekki saattaa pelastaa loman tai tuoda muuten vain helpotusta tukalaan oloon reissussa. Mitä sitten pitäisi ottaa mukaan, jotta selviäisi?
  • Henkilökohtaiset lääkkeet. Niitä olisi hyvä olla ainakin viikon verran ylimääräistä. Eihän tästä ole kuin vuosi kun Eiyafjallajökull purkautui ja aiheutti monien ihmisten loma- ja muihin matkoihin suuria viivästyksiä. Tunnen yhden henkilön, joka joutui viettämään ylimääräisen viikon Kanariansaarilla kun lentoja ei tuhkan vuoksi lähtenyt. Säännöllisen lääkityksen käyttäjän tulee turvata lääkityksensä ja varmistaa se vielä ottamalla resepti mukaan. Reseptistä voi pyytää lääkäriltä myös englanninkielisen käännöksen mikäli epäilee siitä olevan hyötyä.
  • Särky- ja kuumelääkettä. Valittavaa riittää tässä kategoriassa. On olemassa pelkkiä särky- ja kuumelääkkeitä sekä tulehduskipulääkkeitä. Vaikuttavina aineina joko asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni, ketoprofeeni tai parasetamoli. Viimeksi mainittua ainetta sisältäviä lääkkeitä suositellaan otettavaksi mukaan tropiikkiin ja se sopii myös heille, joilla on asetyylisalisyyliallergia.
  • Maitohappobakteerivalmistetta. Ripulin ehkäisyyn ja oireiden hoitoon.
  • Ripulilääkettä. Imodium tai vastaava. Riittävästä nesteen saannista on kuitenkin huolehdittava ja tarvittaessa hakeuduttava hoitoon.
  • Kyypakkaus. Ensiavuksi käärmeen ja ampiaisen/mehiläisen pistoihin. Sisältää hydrokortisonia.
  • Digitaalinen kuumemittari. Nopea tapa selvittää onko lämpöä/kuumetta. Ei sisällä elohopeaa.

Mahdollisesti myös:
  • Hydrokortisonivoide. Allergisen ihon hoitoon sekä myös auringon polttamalle iholle. Sopii lisäksi avuksi hyönteisten pistoon.

Hyvä olisi pitää mukana myös pientä haavanhoitosettiä/ensiapupakkausta, jossa ainakin laastaria ja sidetarpeita. Haavan puhdistukseen käy puhdas juokseva vesi.

1.3.2011

Pakkaa viisaasti

Muistan kouluajaltani tapauksen, jossa olimme lähdössä koulun kuoron kanssa Ruotsiin lauluturneelle. Linja-auto oli tullut pihaan ja kuorolaiset olivat laittaneet matkatavaroitaan auton peräpäässä olleeseen tavaratilaan, joka oli tullut täyteen, mutta vielä oli reilut kymmenen laukkua ilman paikkaa sekä jokunen projektori, jotka veimme naapurimaahan. Kun kukaan ei ottanut asiaa ratkaistaakseen päätin tehdä jotain. Aloitin tyhjentämällä koko tavaratilan ja menin itse sinne sisälle. Sen jälkeen pyysin ulkoa matkalaukut tietyssä järjestyksessä asettaen ne paikoilleen tavaratilaan. Kaikki laukut ja projektorit mahtuivat hyvin ja vielä olisi ollut tilaa lähes kymmenelle laukulle. Opin silloin mitä järkevä pakkaaminen merkitsee.

Järkevä pakkaaminen ottaa huomioon tilan, tarpeen, pakattavat tavarat sekä kuljetustavan. Itse aloitan tekemällä listan hyvissä ajoin miettien mitä oikeastaan tarvitsen matkalla. Seuraavana tulee eteen matkalaukku, sen malli ja kunto. Käytin aiemmin kovia matkalaukkuja, mutta nyttemmin pääosin pehmeämpiä trolley-tyylisiä laukkuja. Viimeisin hankintani oli kesällä 2009 kun löysin sopivan hintaisen, mutta ennen kaikkea oikean tyyppisen laukun. Siinä on vetoketjulla toteutettu laajentamisosa, jotta paluumatkan tuomisetkin mahtuisivat laukkuun. Olin kokeillut muutama vuosi aikaisemmin Etelä-Afrikan matkallani vastaavanlaista lainalaukkua ja havainnut sen oikein toimivaksi.

Listan tekemisessä on monta hyötyä. Ensinnäkin mitään tärkeää ei jää matkasta. Toiseksi listaan voi merkitä mahdolliset käyttämättömät ja vähän käytetyt tavarat, jotta niiden mukaanottamista voi myöhemmin pohtia. Kolmanneksi tulee tilanne jossa matkalaukku jää jonkun lentoaseman syövereihin eikä saavu samaan aikaan perille. Silloin on sisällön tietämisestä suuri hyöty. En enään lähde ulkomaanmatkalle ilman pakkauslistaa.

Viisas pakkaus ottaa huomioon myös eri matkatavaroiden painon, sillä ylipainomaksuja ei ole mukava maksella. Olen ollut kerran muutaman sadan gramman päässä 20 kg:n painosta. Se tapahtui paluumatkalla Kapkaupungista. Muulloin matkalaukkuni on painanut 12-18 kg. Painoa voi pudottaa ottamalla mukaan pienempiä määriä tuotteita ja kevyemmissä pakkauksissa. En ota esimerkiksi nykyään mukaan kokonaista shampoopulloa vaan joko pullotan tarvitsemani määrän shampoota pienempään pulloon tai vaihdan kokonaan toisen tyyppiseen shampoohon. Markkinoilla on shampoota nykyään vieläkin kevyemmässä muodossa. Siitä olen tekemässä ihan oman juttunsa. Olen myös etsimässä riittävän hyvä laatuista pientä kiikaria ison lintukiikarini sijaan. Kameravarustukseen saa kulumaan monta kiloa ellei tyydy kompaktikameraan. Onneksi digitaalisuuden myötä markkinoilla on kelvollisia pienikokoisia kameroita joista silti löytyy monipuoliset toiminnot.

Kevyt käsimatkatavara on luxusta (ellei sitten matkusta pelkästään sen voimin), mutta joitakin perusasioita tulee ottaa huomioon. Tärkeät matkustusdokumentit eivät saa joutua ruumaan menevään matkalaukkuun. Sama koskee elintärkeitä lääkkeitä. Matkalaukun myöhästyminen lentomatkalla johtaa lentoyhtiön korvausvelvollisuuteen, mutta se usein jää vain välttämättömien tarvikkeiden korvaamiseen. Mieti siis mitä ilman et selviä perillä ja laita ne mukaan
käsimatkatavaroihin huomioiden toki sitä koskevat määräykset.

Pelastautumisvalmius ja -pakkaus

Matkailija tekee tietoisen valinnan lähtiessään reissuun. Vaikka olisikin hyvin valmistautunut ja varustautunut, niin mukaan mahtuu paljon tekijöitä, joihin ei pysty vaikuttamaan. Äärimmäisen hädän kohdatessa on hyvä osata tehdä jotain ja silloin olisi myös hyvä olla käytettävissä pelastautumistarvikkeita. Olen monesti miettinyt tilannetta, jossa olen maassa, jonka turvallisuustaso ei ole sama kuin kotimaassa. Toki täälläkin voi sattua ja tapahtua kaikenlaista, mutta todennäköisyys, että kohtaisin jotain dramattisempaa kasvaa paikoissa joissa väkiluku on moninkertainen suomalaisiin kohteisiin verrattuna. Samoin saattavat esimerkiksi paikalliset rakennus- ja muut määräykset erota meikäläisistä niin paljon, että riski onnettomuudelle on suurempi.

Matkapalovaroitin
Eräs kauhistuttavimpia tilanteita on tulipalo hotellissa siten että olet nalkissa huoneessasi, koska käytävässä palaa. Ainoa ulospääsytie on ikkuna. Silloin pitää tietää mitä tehdä ja missä järjestyksessä. Yleensäkin yllättävissä pelastautumis-tilanteissa pitäisi pyrkiä pitämään ajatukset koossa eikä antaa paniikin päästä valloilleen. Tuloksena on enemmän aikaa toimia ja lähes aina myös viisaampia päätöksiä.

Pelastautumisesta on kirjoitettu paljon asiantuntevia oppaita ja alalla järjestetään myös luentoja tietotaidon lisäämiseksi. On hyvä hankkia perustietoa toimintatavoista ja -menetelmistä vaikka niitä ei koskaan joutuisikaan käyttämään. Jonkun mielestä se on ajan haaskausta, mutta mitäs teen tosiasialle että en voi tietää milloin tilanne osuu kohdalleni. Parasta siis olla jollain lailla valmistautunut. Se ei merkitse, että raahaan jokaisella matkalla mukanani kilojen painoista pelastautumispakkausta, vaan pikemmin että laitan automaattisesti merkille tärkeitä seikkoja ympäristöstäni, jotka voivat auttaa selviämään vaaratilanteissa. Tämä koskee myös mahdollisimman kevyellä pakaasilla matkustavaa.

En ole missään mitassa alan asiantuntija, mutta kerron tässä kuitenkin varusteista, joita henkilökohtaiseen pelastautumispakkaukseeni kuuluisi. Se ei ole vielä valmis, vaikka varusteita olenkin pikku hiljaa hankkinut. Jokaisen varusteen kohdalla kerron miksi olen valinnut sen listalleni.

Pelastautumispakkaukseni:
  • Kevytmuovinen kotelo. Varusteiden säilyttämiseen. Riittävän luotettava sulkemismekanismi, joka on avattavissa nopeasti. Kotelon paino suhteessa tilavuuteen ratkaisevaa.
  • Köyttä. Laskeutumiseen. Ohutta ja kevyttä, mutta samalla kestävää kiipeilyköyttä riittävästi (niin paljon kuin koteloon muiden varusteiden lisäksi mahtuu). Kyseinen köysi joustaa ja selviää äkillisistä nykäyksistä.
  • Matkapalohälytin. Savukeaskin kokoinen hengenturvaaja. Löysin omani Arlandan lentoaseman myymälästä. Sellainen löytyy myös Clas Ohlsonilta, tuotenumero 32-6067.
  • Pieni rulla ilmastointiteippiä. Oven ja karmin välisen raon tiivistämiseksi, jotta savua ei pääse huoneeseen ulkopuolelta. Käytännöllistä muissakin tilanteissa.
  • Otsalamppu. Jättää kummatkin kädet käyttöön tilanteessa jossa majapaikan sähköt eivät toimi. Kätevä muulloinkin.
  • Pienikokoinen veitsi. Apuun kun joudutaan tekemään hätäköyttä esimerkiksi lakanasta. Victorinoxin luottokorttityyppinen setti on oikein sopiva. Siitä löytyy veitsen lisäksi muun muassa pinsetit, sakset, led-valo ja hyvin toimiva kuulakärkikynä. Pelkän käsimatkatavaran valinnut joutuu unohtamaan tämän, sillä veitsi ei ole sallittu lentokoneen matkustamossa.
  • Pilli. Huomion herättämiseen. Riittävän kovaääninen.
  • Pieni ensiapupakkaus. Perustarvikkeita sisältävä pakkaus, josta löytää esim. laastaria kun kohteesta ostetut uudet kengät hiertävät.
  • Henkilökohtaista reseptilääkettä. Mikäli joudut käyttämään säännöllisesti jotain lääkettä voi olla hyväksi laittaa pakkaukseen hätätilanteen varalle  muutaman päivän annos pieneen rasiaan pakattuna. Muista vaihtaa säännöllisesti.
  • Taito solmia Prussik-solmu. Kätevä pelastautumissolmu tilanteessa jossa joutuu nousemaan köyttä pitkin ylöspäin.

Mikäli kotelossa on tilaa, niin harkita voi seuraavaa:
  • Henkilöhälytin. Turvana silloin kun haluaa nauttia hyvästä yöunesta vaikka olosuhteet ovatkin puutteelliset. Toimii myös päällekarkaushälyttimenä. Laitteen tulisi sisältää ainakin ovitunnistin ja paniikkisalpa. Valitsemassani laitteessa on liiketunnistin, kello, herätyskello, pikkuruinen valaisin sekä paniikkisalpa. Laite päästää hälyttäessään 110 dB:n hälytysäänen, jonka uskon riittävän yöllä huoneeseeni tunkeutuvan karkoittamiseen.
On hyvä miettiä oman pakkauksensa sisältö tarkkaan, koska ajatuksena on tehdä siitä riittävän kevyt ja pienikokoinen, että sen voisi ottaa mukaan vaikka jokaiselle reissulle.