29.12.2012

Tulevaisuuden suunnitelmia

Samalla kun kokeilen blogin päivitystä Samsungin Xcover-puhelimella niin pistän tähän muutamia paikkoja, joihin tekisi mieli tutustua. Nämä eivät ole missään erityisessä järjestyksessä.

  • Mount Kinabalu -vuoren kiipeäminen. Saatuani paljon ystäviä Borneosta, olisi mahdollista kiivetä Kaakkois-Aasian korkeimmalle vuorelle asiantuntevassa seurassa. Borneon-kävijän ei kannata kuitenkaan unohtaa muita kohteita, kuten sademetsiä, hienoja sukellusmahdollisuuksia eikä orangutangeja. Tällä saarella on tarjota paljon.
  • Australia. Olen kuullut, nähnyt ja lukenut tästä maanosasta paljon mielenkiintoista, joten olisi syytä päästä itse paikalle kokemaan kaikki. Täälläkin minulla on ystäviä ja 'sukulaisia', joten paikallisosaaminen on taattu...ainakin Queenslandin osavaltiossa. Suuri Koralliriutta kuuluu niihin pakollisiin kohteisiin.
  • Uusi-Seelanti. Retkeilyä, purjehdusta ja lampaita. Kuulemma huippukohde.
  • Japani ja Etelä-Korea. Kaksi aasialaista teknologiajättiä, mutta joilla on tarjota muutakin kuin vain suuria ihmismassoja ja modernia tekniikkaa.
  • Lisää Etelä-Afrikkaa. Mahtavaa luontoa, ystävällisiä ihmisiä, hyvin paljon nähtävää kulttuuri- ja historiakohteissa. Hyvää ruokaa, joka on meikäläisen mittapuun mukaan houkuttelevissa hinnoissa.
  • Atlantin yli purjehdus. Pitkäaikainen haaveeni.
  • Alaska. Luontoihmisen must-kohde.
  • Islanti. Valaita ja kuumia lähteitä.

26.12.2012

Talvista junamatkaa

Olen jo useamman vuoden ollut ilman omaa autoa...työssäni saan ajaa lähes tarpeeksi. Niinpä sitten pidemmät kotimaan matkat teen monesti junalla, myös tänä jouluna. Menomatkalle sain paikan loppuunmyydyn pikajunan 6 tuolin hytistä, joissa matkaan mielelläni, sillä niistä löytyy yleensä juttuseuraa. Paluumatka tapahtuu IC-junalla, josta sain toiseksi viimeisen paikan.
Mielenkiintoista on tosiasia, että talvimatkustamisesta en muista yhtään junaa joka olisi ollut ajassaan. Menomatkan juna lähti vain 2 min. myöhässä, joten sillä oli hyvät mahdollisuudet, mutta ei...asema toisensa jälkeen jättämä kasvoi muutamilla minuuteilla ja mun määräasemallani Pännäisissä laahustimme jo lähes 20 minuuttia myöhässä. Paremmin ei ole tilanne paluumatkalla. Juna lähti kotia kohti 33 minuuttia aikataulun ajan jälkeen.
Latasin juuri Junat kartalla -appin tablettiin, jotta olisi mahdollisuus helposti seurata tilannetta. Seinäjoelta lähdettiin 25 minsaa myöhässä, joten suunta on hyvä, kunhan vain jatkuisi.
Rautateillä pitäisi selvästi olla eri aikataulut kesä- ja talvikeleille...ainakin Rovaniemi-Oulu-Helsinki -välille. Ei luulisi olevan millään lailla ylvästä olla töissä yrityksessä, jossa lumentulo vaikuttaa ratkaisevasti täsmällisyyteen. Tänäkin vuonna annettiin olettaa, että aikaisemmista talvista olisi otettu oppia, mutta taitavat jäädä hyviksi tavoitteiksi vain.
Toisaalta miksi valitan kun perille kuitenkin saavutaan? Voisihan juna olla sellainenkin kuin jossain päin maailmaa, että se lähtee vasta kun matkustajia on tarpeeksi. Siinä ei aikataulut pääse aikaansaamaan paineita. Eri asia olisi minkälaista mainetta sellainen palvelu toisi nyt päätään seinään hakkaavalle yritykselle.

15.12.2012

Mieti miten pakkaat kun menet joululomalle lentäen

YLE:n nettiuutisissa kerrotaan, että mm. lanttulaatikko lasketaan lentoliikenteessä nesteeksi ja kaikkihan tietävät vielä voimassa olevan nesteiden kuljetussäännön käsimatkatavaroissa. Eli laatikot, rahkat ja kaikki muukin sellainen sapuska, jota voi levittää veitsellä lasketaan nesteeksi ja niitä saa olla matkassa käsimatkatavaroissa vain 100ml/neste kunhan ei ylitä yhteensä litran määrää. LIsäksi kaikki pitää olla pakattu läpinäkyvään pussiin.

Parempi miettiä miten kuljettaa, jos nyt aikoo ottaa lainkaan mukaan lennolle jouluherkkuja. Eihän toki laatikko pysy vuoassaan kun matkalaukku on ajoittain ylösalaisin.

2.12.2012

Matkaseuraa netistä

Oletko tilanteessa, jossa yksin matkaaminen ei kiinnosta, mutta juuri nyt ei ole ketään jonka kanssa voisi lähteä reissuun? Netti tuo siihenkin mahdollisuuksia, sillä moneen paikkaan voi jättää viestin matkaseuran tarpeesta. Erilaiset keskustelupalstat tulevat kyseeseen, joista ainakin Napsussa on paljon matkailevia jäseniä, mutta netissä on myös ihan puhtaita matkaseurasivustoja, mm. matkaseuraa.fi, jossa on tällä hetkellä yli 330 ilmoitusta eri maantieteellisiin alueisiin jaettuna.


Kun on hyvissä ajoin liikkeellä, niin netin kautta pystyy varmasti löytämään sellaisen/sellaisia matkakavereita, joiden kanssa tulee toimeen. Kun matkasta kerran maksaa, niin ei halua joutua hankaluuksiin "ongelmatapauksien" kanssa, joten käytä aikaa toisen henkilön ajatusmaailmaan puretumisessa, hänen haaveistaan sekä käytännön järjestelyistä.

27.11.2012

Varmuuskopiot netissä

Internetin yleistyminen on tehnyt siitä hyvän paikan tallentaa matkaa varten erinäisiä tietoja. Joulukuussa 2011 tekemälläni Borneo-matkalla hyödynsin netin mahdollisuuksia dokumenttien hallintaan käyttämällä Google-tiliini kuuluvaa GDrive'a (entinen Google Docs). Tallensin sinne muunmuassa seuraavaa:
  • Passin henkilösivun valokopio
  • Kopiot e-lentolipuista
  • Hotellivarausdokumentit
  • Osoitelistan
  • Suomen suurlähetystöjen ja konsulaattien yhteystiedot
Google-tilin voi avata helposti, mutta jos periaatteessa ei halua sitä tehdä, niin netissä on muitakin mahdollisuuksia. Best Free Online Document Management -sivulta löydät lähes kaiken tarvitsemasi.

Ongelmatilanteessa saattaa olla helpompi päästä todistamaan omat varaukset tai tiedot netin kautta kuin tilata niitä kotimaasta kännykän pienelle näytölle. Tätä vaihtoehtoa kannattaa punnita vakavasti ennen seuraavaa matkaa.

15.11.2012

Syitä seurata maailman menoa

Jokainen matkailija ei välttämättä panosta matkakohteen ennakkoselvittelyyn ja se johtaa moniin lopputuloksiin:
  • valitaan tuttu ja turvallinen kohde, josta ei tarvitse tehdä ennakkoselvittelyitä
  • tehdään seuramatka, jolloin selvittely voidaan jättää innokkaimman henkilön tehtäväksi
  • selvitetään osa ja annetaan lopun kolahtaa sitten kohteessa
  • mennään suinpäin kohteeseen ja yritetään selvitä paikalla saatavalla tiedolla
Maailmassa on monia mielenkiintoisia kolkkia, jotka saattaisivat tarjota jotain sellaista mistä uneksii, mutta jotka vaativat hitusen enemmän uskallusta ja tietoa olosuhteista. Toisaalta on myös alueita, joille meneminen saattaisi olla lähempänä itsemurhaa kuin antoisaa reissua ja sitten kaikkea siitä väliltä.

Juuri tällä hetkellä Ugandan Ebola-epidemia pääkaupungin lähistöllä antaisi aihetta selvittää tarkemmin olosuhteet jonne olisi menossa. Israelin tekemät ilmaiskut Gazassa on myös merkki alueesta jonne menemistä pitäisi miettiä, vaikka turismilla olisikin alueelle mitä tarpeellisin merkitys. Uskonnollinen ääriaines saa aikaan eri puolilla maailmaa tilanteita, jotka saattavat kiihtyä kovinkin nopeasti vaaratilanteeksi ulkomaalaisia kohtaan. Vaikka tällaisen ennakoiminen ei monesti olekaan helppoa, niin lienee parasta silti "olla kärryillä" siitä missä mennään.

Matkailu on monella tapaa antoisa vapaa-ajan viettomuoto, josta voi saada vieläkin enemmän irti jos suo itselleen mahdollisuuden joskus sellaiseen mikä ei välttämättä ensimmäisenä tulisi mieleen. Sellaiseen varautuminen ei monestikaan vaadi liiallisia ponnisteluja olosuhteiden kartoittamisessa ennakkoon.

4.11.2012

Appseilla hyötytietoa matkailijalle

Play Storen (ent. Android Market) app-valikoimassa kuten myös Applen vastaavassa on paljon hyödyllisiä ohjelmia. Lentotieto-appseista täällä on ollut aiemmin jo juttua, mutta niin säätietoja kuin tietoja luonnonmullistuksista saa helposti aivan ilmaisilla ohjelmalisäkkeillä.

Henkilökohtaisesti seuraan juuri viimeksi mainitsemiani tapahtumia useamman appsin kautta. Yksi visuaalisesti onnistuneimpia on Disaster Alert, joka myös tiedottaa viimeisimmistä tapahtumista ikonilla. Ohjelman hälytysrajoja en ole onnistunut löytämään mistään kun eräissä toisissa se on rakennettu erilliseen hälytysappsiin, jota ei tarvitse ladata ellei halua tietoa hälytyksistä.

Syklonien, joita myös kutsutaan hurrikaaneiksi tai taifuuneiksi, esiintymisestä ja reittiennusteista saa myös tietoa helposti. Nämä kannattaa ottaa huomioon matkan suuntautuessa alueille, joilla näitä luonnontapahtumia esiintyy. Juuri tätä kirjoitettaessa tuli Disaster Alertilta hälytys maanjäristyksestä...kaukana Chilessä, mutta mikäli olisin sinne matkalla, niin tiedosta voisi jossain tilanteessa olla merkittävää hyötyä.

Kannattaa tutkia melko tarkkaan nuo mahdollisuudet mikäli sinulla on käytössäsi laite, johon niitä voi hankkia. Joissakin tapauksissa maksullinen appsi saattaa olla parempi hankinta kuin "pussillinen" ilmaisia. Siitä tekee kuitenkin jokainen itse omat valintansa.

13.10.2012

10€:n juna täynnä

Kuulumalla VR:n asiakasohjelma Veturiin saa tietyllä aikavälillä ostettua liput lauantain kotimaan lähtöihin 10 eurolla riippumatta matkan pituudesta. Olen nyt ensimmäisellä tällaisella matkalla ja juna vaikuttaa silmämääräisesti olevan täynnä. Kiireisimmät matkustivat eilen viikonlopun viettoon ja muuten (kai) tyhjempi junavuoro on nyt kovin suosittu.

Junamatkustamisesta on tulossa yhä enemmän pitkän ajan suunnitelmia vaativaa...mikäli aikoo hyödyntää VR:n erikoishintaisia junavuoroja. Toki yhä edelleen voi vain hypätä junaan sen enenpää suunnittelematta ja kärsiä sitten korkeammasta hinnasta ja kenties jopa paikan puutteesta. Mikäli tietää menemisensä hyvissä ajoin voi helposti säästää yhden edestakaisen lipun hinnan löytämällä halvempia erikoishintaisia junayhteyksiä. Kannattaa siis vierailla VR:n sivuilla tiuhaan, jos kuitenkin matkustaa junalla - se kannattaa.

28.9.2012

USA Today'n vinkit lentokoneen bakteerien välttämiseksi

Lehden tämänpäiväisessä numerossa oli artikkeli, joka kosketteli lentomatkailijan mahdollisuuksia välttää saamasta bakteeritartuntoja käyttäessään lentokonetta.

Suurimmaksi bakteeripesäksi USAToday nosti lentokoneen vessan, joka kieltämättä on usein kovin ahdas koppero ja monesti kovin, kovin suosittu. Lehti mainitsi ettei vessoja puhdistetaan henkilökunnan toimesta ja näin asia lieneekin. Itse muistan lukeneeni vessoissa kuinka itse voit jättää puhtaan pesualtaan seuraavalle. Mikäli vessasta löytyy kertakäyttöisiä istuinrenkaan suojuksia niin käytän niitä aina, muulloin pyrin puhdistamaan sen kuivaksi. En ole vienyt mukanani puhdistuspyyhkeitä, joita lehti suositteli. Kuivaa käsipyyhettä käyttämällä pystyy hoitamaan suurimman osan vessan tarpeista: nostamaan kannen, laskemaan istuinrenkaan sekä painamaan pesualtaan vesihanan kytkimiä.

Muita mahdollisia bakteerilähteitä ovat USA Todayn mukaan istuimen kädensijat, tarjotin sekä istuintaskun lehdet. Joko omaan vahvan immuniteetin mutten ole havainnut lentomatkustamisen mitenkään vaikuttaneen fyysiseen terveyteeni. Normaalia matkaväsymystä ja jet-lagia en laske näihin. Toisaalta tässäkin asiassa henkilökohtainen kokemus ja tietämys omasta terveydentilasta lienevät tärkeimmät ohjenuorat.

Kaupoista on hankittavissa käsien puhdistussuihkeita, jotka kooltaan mahtuvat helposti litran läpinäkyvään pussukkaan jonka saa ottaa mukaan matkustamoon.

20.9.2012

Borneo Eco Film Festival

Ekologisista filmeistä kiinnostuneille olisi tarjolla Malesian Borneossa kolmen päivän mittainen filmifestivaali 28.-30. syyskuuta, joten kiirettä pitää mikäli aikoo vielä ehtiä varata lennot Kota Kinabaluun (BKI). Viimeinen päivä on kylläkin kutsuvieraspäivä, joten senkin suhteen pitäisi tehdä töitä :)

Festivaaleilla nähdään uusia (kolmesta filmistä Kaakkois-Aasian ensiesitykset) ja jokunen vanhakin elokuva, on workshoppia, esitelmiä ja mm. elokuvakilpailun tuloksia.

Itse Kota Kinabalu on mielenkiintoinen useita eri suuntauksia esittelevä kaupunki. Sieltä löytyy niin brittiläisen imperiumin aikaansaannoksia kuin upeita moderneja islamilaisvaikutteisia rakennuksia ja paljon siitä väliltä. Väestössä on paljon kiinalaista syntyperää olevia, mutta suurimman joukon muodostavat paikalliset sabahilaiset. Ilmasto on kostea ja kuuma, päivisin lämpö saattaa nousta jopa 35 celsiusasteeseen. Ruokavaihtoehtoja on myriadi paikallisista eri etnisiin paikkoihin sekä ns. pikaruokapaikkoja. Ehdottomasti käynnin arvoinen paikka.

13.9.2012

Lisäsähköä puhelimeen / mp3-soittimeen

En olisi luullut että Facebookin mainoksesta voisi lähteä liikkeelle artikkeli tänne blogiini, mutta niin vain kävi. Yksi tuttavani oli pitänyt e-ville.com -nettikaupasta ja siksi klikkasin minäkin. Aluksi luulin tulleeni yhden toisen nettikaupan kopioon, mutta havaitsin melko pian, että e-villessä vaikuttaisi olevan ihan hyödyllisiä tuotteita.

Matkailu-osasta löysin muunmuassa puhelimiin sopivia matkalatureita, joista muutamia voi ladata jopa kolmella eri tavalla: sisäänrakennetuilla aurinkokennoilla, verkkovirralla tai USB:n kautta ja käyttää sitten kun puhelimen oma akku on kuihtunut eikä sen lataaminen sillä hetkellä ole mahdollista.

Toki näitä samoja laitteita löytää muualtakin - ainakin eri lentoyhtiöiden myyntikatalogeista, joita pääsee pläräämään lennon aikana, mutta melko harkinnanarvoinen ostopaikka tämäkin vaikuttaisi olevan. Toimitus on Honkongin varastolta, mikä ei nykypäivänä ole lainkaan ihmeellistä kunhan kaikki vain toimii ja tuotteet ovat sitä mitä luvataan.

Hankin noin vuosi sitten omistamaani iPod Touch-laitteseen "lisäakun" eli tämän kategorian tuotteen, jota voi ladata samaan aikaan kuin itse iPodia tai vain itsekseen samalla laturilla kuin itse soitintakin. Siitä minulla on vain pelkkää hyvää kerrottavaa. Joulukuisella Borneon-matkallani akku joutui tosi koitoksiin ja selvisi niistä vallan hienosti.

7.9.2012

Antibakteerinen käsisuihke vs. käsipesu

Tämänkertainen teksti käsittelee aihetta, josta ollaan vahvasti kahta mieltä. Ensimmäinen porukka ei näe mitään hyötyä antibakteerisilla tuotteilla, sillä heidän mielestään samalla tuhotaan myös osa siitä hyödyllisestä bakteerikannasta, joka suojaa ihmistä. Toinen ryhmä sitten suosittelee käsien puhdistamista antibakteerisilla tuotteilla, jotta voisi välttyä monilta vaikeilta pöpöiltä.

Tosiasia on kuitenkin se, että käsien kautta saamme suuren osan tartunnoista ja täten käsien puhtaanapitäminen on ensiarvoisen tärkeä asia matkailtaessa, varsinkin seuduilla joilla esiintyy poikkeuksellisen tarttuvia tauteja. Normaali huolellinen käsien pesu saippualla on perusasia. Kuivauksessa pitää sitten muistaa tosiasia, että sen pitäisi tapahtua kertakäyttöisillä pyyhkeillä tai kuivausilmalla. Eihän tästä ole kuin muutama vuosi taaksepäin kun koko maailma kohisi lintuinfluenssasta, H1N1 ja sen eri muodoista. Silloinhan jotkut lentoasematkin laittoivat matkailijat kulkemaan desinfiointiasemien kautta saapuessaan maahan.

Ottamatta sen enempää kantaa puoleen tai toiseen totean, että markkinoilla on monenlaisia tuotteita, joilla käsistä saa tapettua suurimman osan bakteereista (tai ainakin niin luvataan): on ainakin geeliä, suihkeita ja puhdistuspyyhkeitä. Pieni suihkepullo antibakteerista ainetta ei välttämättä ole huono asia, vaikka en näekään sen jatkuvalla käytöllä mitään suuria hyötyjä. Omasta kokemuksestani tiedän, että normaalilla käsipesulla olen pystynyt pitämään itseni terveenä vaikka olenkin välillä kierrellyt paikoissa, joiden puhtaustasot ovat kaikkea muuta kuin hyvät tai edes kohtuulliset.

25.8.2012

Hyttysistä suurta kiusaa USA:ssa

Länsi-Niilin virus leviää kiihtyvää tahtia Yhdysvalloissa | Yle Uutiset | yle.fi

Vaikka lukumääräisesti tartuntoja ei olekaan valtavasti, niin asia on alkanut huolestuttaa sen verran monia, että kyseinen uutinen ei ole vain Ylen vaan myös esim. BBC:n uutisissa.

Lienee hyväksi seurata viruksesta käytävää keskustelua mikäli on suunnittelemassa matkaa esim. Teksasiin. Mistään epidemiasta ei kuitenkaan ole kyse eikä paniikkiin ole mitään syytä.

22.8.2012

Maailman vaarallisimpia seutuja

BBC:n matkailusivuston mukaan maailman vaarallisipia seutuja on Väli-Amerikka ja erityisesti sieltä Honduras, El Salvador ja Guatemala. Artikkelin mukaan eniten murhia maailmassa tapahtuu juuri Hondurasissa (86/100000) eivätkä nuo kaksi muutakaan maata tule kaukana perässä.

Pääosin tämä lienee huumausaineiden välitykseen erikoistuneiden joukkioiden touhuja eikä välttämättä varovainen ja talonpoikaisjärkeä käyttävä turisti kohtaa mitään kauheaa, mutta silti on hyvä noudattaa suurta varovaisuutta näissä maissa liikkuessaan. Kovin harva maailman maa on varoittanut kansalaisiaan matkustamasta näihin maihin, mutta kylläkin Kolumbiaan ja Meksikoon, jotka myös kärsivät huumekartelleiden silmittömästä väkivallasta.

Travelwise-blogissa kirjoittaja Suemedha Sood mainitsee kylläkin, että viime aikoina on ollut havaittavissa selviä merkkejä tilanteen paranemisesta, mutta että alueet ovat yhä kovin vaarallisia.

12.8.2012

Helppoa lentojen etsintää

Olen saanut työkäyttöön HTC Flyer -tabletin, johon olen voinut asentaa omiakin appeja. Matkailua harrastavana loin sinne oman sivun harrastukselleni keräämällä erilaisia pienoisohjelmia helpottamaan suunnittelua. Kaikista kokeilemistani ohjelmista on mukavimmaksi osoittautunut Momondon -lentohaku. Erityisesti sen filtteritoiminne on mitä mukavin käyttää. Voin jyvittää lennot mm. hinnan, ajankohdan ja lentoyhtiön / -yhtiöiden mukaan.

Muita hyödyllisiä appeja, joista on säännöllisesti hyötyä on muun muassa seuraavat:
- Seat Guru, jolla saa tietoa koneiden paikkajärjestelyistä.
- Skyscanner, joka on Momondon tyyppinen hakuohjelma. Toisinaan havaitsee, että kannattaa hakea useammalla työkalulla mikäli haluaa halvat yhteydet esille.
- CheckMyTrip, Amadeuksen lentotietoja kaivava app. Tähän voi yleensä luottaa vaikka muut näyttäisivätkin ihan muuta.
- TripAdvisor. Työkalu, jolla pääsee käsiksi muiden matkustajien jättämiin arvioihin ja arvosteluihin hotelleista, ravintoloista, nähtävyyksistä ja muusta.

15.7.2012

Asiaa lentokentistä ja terminaaleista englanniksi

Englannin kieltä taitaville Frommers tarjoaa paljon mielenkiintoista asiaa lentomatkustamisesta. Sieltä löytyy myös melko vilkas keskustelupalsta lentomatkailun eri puolista. Lisäksi sivuilla on erilaisia tarjouksia. Lentokenttien terminaaliarvosteluja löytyy mm. kirjoittamalla seuravan haun: "10 worst airport terminals". Nämä ovat toki muutaman henkilön mielipiteitä, mutta niiden taustalla on aina jotain.

Mikäli tapanasi on yöpyä lentokentillä, niin silloin varmaan kiinnostut SleepingInAirports.net'in artikkelista, joka listaa 15 hankalinta lentokenttää nukkumisen kannalta. Positiivista luettavaa löytyy täältä.

4.7.2012

Matkan maksaminen luottokortilla tuo turvaa

Ylen nettiuutisissa kerrotaan tänään Euroopan kuluttajakeskuksen suosituksesta, että lentomatkat ostettaisiin luottokortilla, jotta rahojen takaisinsaanti turvaantuisi tilanteessa, jossa lentoyhtiö menee nurin.

Lentoyhtiön konkurssitilanne on sellainen tapahtuma, joka estää korvausvaati-musten esittämisen yhtiölle eikä turva ole lainkaan samanlainen kuin  valmis-matkojen järjestäjän konkurssitilanteessa... mutta ... mitä sellaisen henkilön sitten pitäisi tehdä jonka luottotiedot ovat menneet ja luottokortin saaminen ei onnistu?

26.6.2012

Halpoja kaukomatkoja Finnairilla

Finnairin syksyn kaukomatkoista löytyy miellyttävän hintaisia matkoja mm. Etelä-Koreaan, Intiaan, Kiinaan ja USA:han.

Myyntiaika päättyy 3.7. ja kohteilla on on eri matkustusaikoja, pääosan ollessa ennen ja jälkeen vuodenvaihteen.

Tästä Finskin sivuille.

15.6.2012

Avoimia langattomia verkkoja Helsingissä

Moni ajatteleva matkailija suunnittelee pitävänsä yhteyttä kotiväkeen, ystäviin tai muuten vain satunnaisiin tuttaviin eri puolilta löytyvien avointen langattomien verkkojen kautta.

Mikä olisikaan mukavampaa kuin vieraassa (tai vaikkapa sitten tutussa) miljöössä istahtaa jonkin kahvilan tai ruokapaikan pöydän ääreen ja samalla kun nauttii hyvin ansaittua annosta lähettää viesti  helposti ja luotettavasti. Helsinki vaikuttaa kuitenkin olevan melkoinen takapajula keskitetyn avoimen verkon suhteen. Toki kaikille avoimia nettiyhteyspaikkoja löytyy, mutta saattaa joskus olla työn takana löytää sellainen. Ennenkuin suunnitteilla oleva verkko laajenee, niin avuksi tulee kaupungin ylläpitämä Hot-Spot -kartta eri instanssien ylläpitämistä verkoista.

29.5.2012

Hätävarasetelikotelo

Usein matkailevaa voi kohdata joskus tilanne, että käteinen loppuu...joko ihan normaalista syystä tai tultua ryöstetyksi. Silloin voi yksikin seteli tuoda helpotuksen tilanteeseen. Tällaiseen löytyy todella pienikokoinen purkki, joka kokonsa puolesta saattaa jäädä ryöstäjältä havaitsematta ja pitää silti sisällään vaikkapa 100€ tai vastaavan setelin.


Helsingin Itäkeskuksesta löysin kodinkone.net'in näyteikkunan ja uteliaisuuttani piipahdin sisälle katsomaan valikoimaa. Mukaan tarttui tuollainen TRUE UTILITY -setelisäilö. Liike myy muitakin samaan pienikokoisten tarvikkeiden sarjaan kuuluvia kuvassa esitettyjä tuotteita.

Setelisäilöön mahtuu oikein taiteltuna yksi seteli, joka ei kastu sillä säilöön kuuluu tiivisterengas, joten sen saa suljettua vesitiiviisti. Pituutta tuotteella (ilman avaimenrengasta) on neljä senttimetriä.

27.5.2012

Erikoishintaan junalla

Kirjoitan tätä junasta matkalla Pohjanmaalta Helsinkiin. Junalippu välille Pännäinen - Helsinki maksaa normaalisti noin 60-80 euroa, mutta jos kykenee matkustamaan joustaviin aikoihin niin kannattaa etsiä VR:n sivuilta erikoishintaisia junavuoroja. Tämä matka maksoi vain 25 euroa ja silti nousin junaan yhtä asemaa pidemmältä, nimittäin Kokkolasta, sillä matkan hinta oli laskettu sinne enkä ehtinyt ottaa selvää tällaisen erikoishintaisen lipun ehdoista.

Saamani tiedon mukaan ainakin lauantaisin kannattaa miettiä junakyytiä, sillä silloin on suuri todennäköisyys löytää halpoja vuoroja.

17.5.2012

Englantia taitavalle hyödyllistä

Tutkiessani Internetin matkailublogitarjontaa kohtasin sivuston Travel-rants.com jonka tarjonta vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kirjoittaja on brittiläinen Darren Cronian, joka selvittelee monenlaisia matkailuun liittyviä kysymyksiä ja ongelmia. Hänen sivuiltaan voi löytää hyödyllisiä varoituksen sanoja, mutta myös ideoita, jotka voivat tehdä matkustamisesta miellyttävämpää.

Otetaanpa muutama esimerkki:
  • Varatessasi lentomatkaa annat sähköpostiosoitteesi, koska monesti e-lippu saapuu sinne, mutta sinne saapuu usein myös yhtiön ilmoitus lennon muutoksista. On siis viisasta seurata sähköpostia juuri lähtöpäivän alla ja vielä kenties lähtöpäivänäkin, jottei pääse käymään, että lentosi lähteekin pari tuntia aikaisemmin.
  • Mikäli olet suunnittelemassa matkaa Lontoon Heathrow'n kentän kautta huomioithan että kesäolympialaiset aiheuttavat siellä jo nyt suuria viivästyksiä.
  • Jotkut lentoyhtiöt poistavat liian pitkät matkustajat lennoiltaan. Uskottava on vaikka se kuulostaakin kovin kummalliselta.
Sivuilta löytyy lentomatkailutietouden lisäksi asiaa ajamisesta ulkomailla, aikaerorasituksesta (jet lag), pakkaamisesta, matkaamisesta lapsien kanssa ja muuta. Tsekkaa sivut!

12.5.2012

Tarkkana Tukholman taksien kanssa

Tämän päivän nettihesari kertoo sen mitä seurasin televisiosta muutama viikko sitten, että naapurimaassamme Ruotsissa ei taksijärjestelmä ole maamme kaltainen. Meillä taksien hintoja säädetään asetuksin, mutta Ruotsissa näin ei ole. Niinpä sieltä löytyy järjestäytyneinen ja kohtuuhintaisten taksien lisäksi vapaa-ajajia, jotka voivat laskuttaa samasta matkasta yli 3000% (siis kolme tuhatta) enemmän, jolloin esim. noin 300 kruunun reissu maksaisi yli 9000 kruunua eli noin 1000€.

Mikäli aiot viettää juhlailtaa kosteissa merkeissä naapurimaan pääkaupungissa, niin mieti miten suoriudut juhlista majapaikkaasi jottei matkakassasi hupene pelkkään lyhyeen taksireissuun.

Tästä Hesarin artikkeliin Tukholman taksihinnoista.

11.5.2012

Yakkay

Ajatteleva matkailija päätti tällä kertaa pistää jotain, mikä koskee pyörämatkailua...tai oikeammin pyöräilyä yleensä.

Onhan yleisesti tiedossa, että vain täysi pölvästi ajaa pyörällä ilman kypärää. Syitä olla tuollainen pölvästi on useita. Eräillä kampaus 'turmeltuu', vaikka ihmetyttää etteikö kova ilmavirtaus sitten tee sitä kampaukselle. Toiset ovat kai niin kovapäisiä, että uskovat kadun murtuvan ennen kuin heidän kallonsa. Kolmannet eivät koskaan tee virheitä pyöräillessään eivätkä siksi koe tarvitsevansa kypärää unohtaen totaalisti, että teillä liikkuu niitäkin, joille virhe on mahdollinen. Neljänsille ei nykyisistä kypärämalleista löydy riittävän muodikasta päähanpantavaa.

Tähän viimeksi mainittuun on tullut muutos. Tanskassa tehdään ihan muodikkaan näköisiä Yakkay-pyöräilykypäriä, joista osaa ei ilman kaulanauhaa luulisi lainkaan kypäriksi. Niinpä nyt poistui sitten taas yksi este kypärättä pyöräilemiseen. Katso vaikka Paris Blue Red tai Tokyo Rose malleja.

16.4.2012

Mielenkiintoinen reppumatkaajien blogi

Etsiessäni tässä päivänä muutamana matkailijoiden omakohtaisia kokemuksia maajäristyksistä törmäsin kahden 23-vuotiaan tradenomin matkailublogiin two far away from home, jossa Sonja ja Ilpo antavat rahanarvoisia vinkkejä ainakin Aasiaan matkaaville. Lisäksi he kertovat miltä Sumatran maajäristys tuntui keskellä Phuketia.

Kannattaa seurata näiden matkailijoiden edesottamuksia.

Lisätty 13.5. Nyt tuossa blogissa on melko jänniä reissukuvauksia sekä joitakin "hirvittäviä" kuvia jalan hoidattamisesta thaimaalaisessa sairaalassa.

Lisätty 13.9. Yritin päästä tuohon matkailublogiin pariakin eri kautta, mutta jotain on tapahtunut osoitteelle, sillä tuloksena on virheilmoitus. Mikäli blogi palaa julkisuuteen, niin kerron siitä.

9.4.2012

OKOBAN-matkatavaratunnistusjärjestelmä

Kadonnut matkalaukku aiheuttaa aina päänvaivaa ja usein myös ylimääräistä puuhaa. Pitää jättää katoamisilmoitus, kuulostella josko matkalaukku olisi jo saapunut ja mahdollisesti järjestää sen nouto ellei sitä toimiteta yhtiön puolesta kotiin tai hotelliin.

Lentomatkailussa matkalaukut saavat yksilöllisen tunnisteen kahvaan kiinnitettävän jäljitysnauhan muodossa. Tämän nauhan tietoja, monesti viivakoodin muodossa, käytetään ohjaamaan laukku oikeaan koneeseen ja sitämyöten oikealle lentokentälle. Kaikessa matkailussa tällaisia tunnisteita ei käytetä ja silloin matkatavaran katoaminen hankalampi selvittää.


Nykyään on mahdollista kiinnittää matkatavaroihin Okoban-tunnistekilpi, jonka koodin avulla selviää yhteys tavaran omistajaan. Järjestelmä on ilmainen käyttää, mutta UID-tunnisteen hankkiminen maksaa muutamia euroja. Homma toimii siten, että ensin luodaan käyttäjätunnus järjestelmään yhteystietoineen, jonka jälkeen syötetään haluttu määrä tunnisteita. Järjestelmään voi myös tallentaa tilapäisen osoitteen ja näin saada matkatavara saapumaan kohteeseen. Löydettäessä Okoban-tunnisteen kantavan tavaran löytäjä syöttää koodin ja löytötiedot järjestelmään, joka tiedottaa siitä omistajalle sähköpostilla ja halutessa myös tekstiviestillä. Sitten vain otetaan yhteyttä löytäjään ja tavara löytää omistajalleen.

Okoban-tunnistintuotteita on myynnissä lentoasemilla ja mm. Clas Ohlsonilla, jonka katalogista bongasin tämän matkailijalle hyödyllisen tarvikkeen. Sen verran kätevänä pidän kyseistä järjestelmää, että hankin ensimmäisen oman matkatavaratunnistimen menneellä viikolla (kuva on juuri siitä yksilöstä).

1.4.2012

WiFi lentokoneessa!

Tänä aamuna vieraillessani HS:n nettisivulla törmäsin mielenkiintoiseen mainokseen. Sen mukaan Norwegian-lentoyhtiön koneista 75%:ssa on ilmainen WiFi. Sama tieto on yhtiön omilla nettisivuilla, joille pääsee otsikon  linkistä.

Tästä voidaan nopeasti vetää pari johtopäätöstä:
  • Norwegian-yhtiön käyttämät konetyypit poikkeavat muiden yhtiöiden koneista, sillä muissa on edelleen kaikenlaisten radiotoimisten laitteiden käyttökielto. Koska Norwegian käyttää vain yleisesti käytössä olevia Boeing 737-koneita voidaan tämä vaihtoehto tyrmätä heti alkuunsa.
  • Todellisuudessa radioliikenne ei häiritse ollenkaan sillä lailla koneiden navigointijärjestelmiä kuten on annettu olettaa. 

Jännä nähdä mihin tämä veto johtaa. Onhan tämä totaalisesti toista kuin mitä Ryanair on kaavaillut, että lentolipun hintaan kuuluisi vain seisomapaikka ja istuimesta joutuisi maksamaan lisämaksun.

31.3.2012

Lufthansalla myynnissä olevia tavaroita

Tutkin mielenkiinnolla kaikkien matkan varrelle osuneiden lentoasemien Tax-Free myymälöiden matkailutarvikevalikoimat, mutta kenties kätevimmät tarvikkeet löytyivät lentokoneen istuinkotelon lehtisestä. Nämä tavarat ja paljon, paljon muuta löytyvät netistä Lufthansan WorldShop'ista. Siellä on tavaraa laidasta laitaan, mutta minulle kolahtivat seuraavat:
  • SKROSS World Adapter 2, jossa on mukana kaksi liittiminen USB-laturi. Varsin kätevän oloinen, vaikkakaan en löytänyt Etelä-Afrikan liitintä laitteen valikoimasta. Melkein muualla sillä kyllä sitten selviääkin.
  • Toinen hyvin mielenkiintoinen oli Micro Travel Scooter, joka tosiasiassa on käsimatkatavaralaukun ja potkulaudan risteytys. Mikäli matkustamoon saa ottaa vain 5kg tavaraa, ei tästä ole paljon iloa, sillä kokonaisuus painaa jo 4.3kg, mutta jos raja onkin kahdeksassa kilossa, niin sitten tästä on iloa pitkien terminaali-/porttivälien taittamisessa. Siitä ilosta joutuu kyllä pulittamaan sievoisen summan.

26.3.2012

Malagan vanhaa kaupunkia

Hotellin sijainti vanhan kapungin reunamilla ja lyhyen kävelymatkan päässä suurimmista kulttuurinähtävyksistä on hieno juttu. Löytyy niin katedraalia, Picasso-museota kuin hänen kotitaloaankin, puhumattakaan parista vanhasta linnoituksesta ylhäällä kukkulalla. Upean kaupungintalon vieressä on ruusupuutarha, tosin se odottaa aikaa, jolloin kukat puhkeavat loistoonsa. Talon takana rinteessä on kaunis puutarha, josta löytyy niin sypressejä, erilaisia värikkäitä kukkia ja monimuotoisia pensaita. Vanhan kaupungin taloista moni on edustavan näköinen useine parvekkeineen.

Paikallisesta erintarvikebasaarista (tai katetulta torilta) löytyi paljon mielenkiintoisia kasviksia ja hedelmiä ja mansikoiden 1€:n kilohinta houkutteli ostamaan niitä parin kilon verran. Myyntitiskin omistaneen vanhemman pariskunnan miespuoleinen jäsen kauhoi mansikoita kahteen paperipussiin ja laitettuaan ne vaa'alle näytti se tasan 2kg. Aikamoinen suoritus!

Eilen illalla kaupunginosassa järjestettiin pääsiäisen (Semana Santa) valmisteluun liittyvä jonkinlainen kulkue ja tietyt kujat täyttyivät kaikenikäisistä ihmisistä. Kulkue kuitenkin antoi odotuttaa itseään, joten lähdimme illalliselle ja meiltä jäi näkemättä kyseinen tapahtuma. Hieman karnevaalipiirteitä siinä oli kaikenlaisten myyntikojujen muodossa. Kyseinen tapahtuma on kuitenkin ollut sen verrran merkityksellinen, että monissa kaupoissa näkee siihen liittyneitä julisteita ja mainoksia.

22.3.2012

Talvilomalla Andaluciaan

Talven taittuessa kevääksi tuli eteen talvilomakohteen valinta. Olimme suunnitelleet perheen kesken juhlivamme tyttären viimeistä ylioppilastutkinnon koetta matkalla jonnekin, mutta siihen tuli muutos kun tytär halusikin lähteä pidemmäksi aikaa anoppilaan. No, kahdelle löytää helpommin sekä lentoja että etenkin hotellihuoneita ja niin siinä kävikin että netistä löytyi mukavan hintaiset lennot Malagaan ja kun vielä hotellikin löytyi kivuttomasti, niin sunnuntaina aamulla lähdemme vaimon kanssa Lufthansalla Münchenin kautta Andalucian lämpöön.
Lennot tuli hankittua eticket.fi:n kautta ja hotelli Hotels.com:n välityksellä. Halusin tarkastaa lentovaraukseni ja samalla hakea iPod Touchin appiini lentojen tiedot, mutta koska en löytänyt sähköisestä lentolipustani Amadeus-tunnuksia niin soitin 'eticketin' asiakaspalveluun, jossa murtaen suomea puhuva nainen kertoi, että he käyttävät Galileo-järjestelmää ja antoi mulle sen varaustunnuksen. Netistä löytyy palvelu, jossa voi tarkastaa lentonsa tiedot Galileo-tunnuksen avulla ja sen löytämistä tiedoista löysin myös Amadeus-tunnuksenkin (Lufthansa oli aikoinaan yksi Amadeus-varausjärjestelmän luomiseen vaikuttaneista yhtiöistä), joten samalla ratkesi myös ongelmani iPodiin nähden.

Tarjolla oli valitsemiamme lentoja halvempiakin yhteyksiä, mutta ne edellyttivät poikkeuksetta yöpymistä Münchenissa ja olisivat lisänneet kustannuksia siten, että kokonaiskustannukset olisivat ylittäneet nyt valitsemiemme lentojen hinnan. Lentomme ovat varsin sujuvia, sillä odotusaika vaihtokentällä jää vain noin kolmeen tuntiin, jota voi käyttää vaikka shoppailuun...tai ainakin kiinnostavien matkailutarvikkeiden etsintään. Paluulento tapahtuu Frankfurtin kautta, joten pääsemme tutkimaan parin saksalaisen kentän valikoimia.

Kirjoitin alkuosan tästä HTC:n Flyer -tabletilla, mutta sen Blogger-ohjelman rajoittuneisuus pakotti minut kannettavan tietokoneeni kimppuun. Näin sain mm. linkit toteutettua.

11.3.2012

Barcelonaan?

Ajattelin laittaa rauhallisen päivän kunniaksi uutta tekstiä blogiini. Talviloma lähestyy ja miettiessäni paikkaa nousi Barcelona esille yhtenä vaihtoehtona. Olen käväissyt kaupungissa kerran paluumatkalla Teneriffalta ja havainnut paikan mielenkiintoiseksi. Etenkin sen monimuotoisuus sykähdytti: sieltä löytää lähes kaikkea, varsinkin La Ramblas-kadun ympärillä on mitä mainioin valikoima erilaista tekemistä ja näkemistä puhumattakaan monista monituisista ruokapaikoista.

Kulttuurinnälkäiselle kaupunki tarjoaa lähes kaikkea ajateltavaa. Musiikkipuolella kärkisijoille nousee El Palau de la Música Catalana, uskomattoman kaunis rakennus jo ulkoapäinkin (ehdoton kuvauskohde) puhumattakaan miltä sisältä näyttää. Sen konserttisali on yksi hienoimpia näkemiäni ja talon monipuolisesta ohjelmasta löytää varmasti itseään miellyttäviä esityksiä. Museoista voi mainita ainakin Picasso-museon vanhan kaupungin Montcada-kadulla. Antonio Gaudin keskeneräiseksi jäänyt Sagrada Familia -kirkko kuuluu myös suosituimpiin nähtävyyksiin.

Itse kaupungista jokainen nauttii omalla tavallaan, mutta Barcelonassa siihen voi liittää köysirata-ajelut. Kaupungissa on nimittäin kaksi rataa, joista toinen näyttää satamaa ja toinen vie Montjuicin kukkulalle. Jos nyt pitäisi mainita jotain lisää monipuolisesta tarjonnasta, niin meriakvaario ja Tibidabo-kukkulan huvipuistot.

Turvallisuus on käsitteenä hankala sillä se mikä on yhdelle itsestään selvyys eikä aiheuta ylimääräistä sydämen tykytystä, niin toiselle se voi jopa tuoda pahoinvoinnin oireita aivan äärimmäisiä tuntemuksia ajatellen. Muistettavaa on kuitenkin, että siellä missä on paljon turisteja on myös heitä, jotka yrittävät tienata elantonsa epärehellisin keinoin. Barcelonan sähköisessä turistioppaassa on oma osionsa koskien turvallisuutta. Siihen kannattaa perehtyä ennen reissua.

20.2.2012

Rannekukkaro

Suomalaisen Kirjakerhon viimeisimmässä jäsenlehdessä on mainos tuotteesta, joka alkoi kiinnostamaan. Tuote on rannekukkaro, joka kuvassa näyttää juuri niin pieneltä ja kätevältä kuin sen voi kuvitella olevan. Kyseistä tuotetta ei ollut myynnissä nettisivujen kautta, joten en voi linkata tuotetta tälle sivulle.

Matkailijan kannalta rannekukkaro kuulostaa erittäin järkevältä hankinnalta. Moni tuskailee kuinka kuljettaa päiväksi varaamansa rahamäärä helposti mukanaan ilman riskiä sen katoamisesta, sillä lompakko takataskussa ja usein myös olkalaukku on ikäänkuin kutsukortti taitaville taskuvarkaille. Ranteessa raha kulkee ongelmitta ja on kaiken aikaa kontrollin alaisena. Toki on ymmärrettävää, että mitään suurta setelinippua rannekukkaroon ei mahdu, joten maissa, jossa valuutta on sen arvoista, että seteleitä tulee kahmalokaupalla takaisin jokaisesta ostoksesta lienee parempi käyttää jotain toista turvallista menetelmää.

Mikäli käytät hotellihuoneen tallelokeroa, niin rannekukkaro voisi olla hyvä paikka kuljettaa lokeron avainta päivisin. Aktiivisen liikkujan voisi kuvitella laittavan setelit esimerkiksi tiiviisti suljettavaan minigrip-pussiin jolloin rannekukkaroa voisi käyttää vaikka melonnan tai koskenlaskun yhteydessä, jossa on riski ajoittaisen kastumiseen.

Ihan harkinnan arvoinen tuote siis. Kannattaa pitää silmät auki muulloinkin, jos vaikka yllättäen kohtaisi mitä järkevimmän varusteen.