Maailma muuttuu ja niin muuttuvat edellytykset monen luonnonvaraisen eläimen elämiselle. Useat niistä ovat häviämässä palloltamme ellemme tee jotain ratkaisevaa ja hyvin pian.
Tässä
Matador-yhteisön 21 uhanalaista lajia, joihin tutustumisella on kiire:
1)
Bengalin tiikeri - näitä löytää vielä neljästä maasta, eikä niistäkään kaikkialta: Bangladesh, Intia, Nepal ja Bhutan.
2)
Orangutangi - näitä on kahta lajia, borneolainen ja sumatralainen. Viimeksi mainittu on paljon harvinaisempi ja niitä löytää pääosin Acehin maakunnasta, Indonesian Sumatralta. Borneolainen on jonkin verran yleisempi. Näitä näet koko Borneon saarella, pääosin kuitenkin Malesian Sarawakissa ja Indonesian Kalimantanilla.
3)
Jääkarhu - elää arktisen merijään alueella. Hyviä paikkoja tutustumiseen ovat Norjalle kuuluva Svalbard ja Kanadan Manitoban alueen Churchill.
4)
Läntinen Gorilla - tätä hyvin harvinaiseksi käynyttä lajia löytää vielä Kamerunista, Keski-Afrikan tasavallasta, Päiväntasaajan Guinesta, Gabonista, Nigeriasta, Kongon tasavallasta ja Angolan Cabindasta.
5)
Ryhävalas -lajin populaatio on vain 10% siitä mitä se parhaimmillaan on ollut. Hyviä paikkoja ryhävalaan näkemiseen löytyy Kanadan, USA:n, Etelä-Amerikan, Australian ja Uuden-Seelannin rannikkovesiltä.
6) Lemuureihin kuuluva
Sifaka -
näitä on jäljellä vain noin 250 luonnonvaraista yksilöä. Kaikki lemuurit elävät vain ja ainostaan Madagaskarilla.
7)
Afrikkalainen leijona - ei äkkiä luulisi, mutta niin vain on,että leijonan kanta on huvennut 30% viimeisen 20 vuoden aikana. Leijonia tapaa suurimmassa osassa Saharan eteläpuolista Afrikkaa.
8)
Pohjois-Amerikan Grizzly-karhu - on jo hävinnyt Meksikosta. Niitä elelee vielä Alaskassa, läntisessä Kanadassa ja rajan takana luoteis-USA:ssa (joksi ei lueta Alaskaa).
9)
Galapagoksen jättiläiskilpikonna - kuten nimikin kertoo, näitä löytyy Ecuadorille kuuluvilta Galapagoksen saarilta. Yhden alalajin pelätään kuolleen sukupuuttoon sen viimeisen tiedetyn yksilön ("Lonesome George") kuollessa alkuvuodesta 2012.
10)
Simpanssi - elinolosuhteiden heikkeneminen on vähentänyt näitä kädellisiä, joita tapaa pääosin Senegalissa, Ugandassa ja Tansaniassa.
11)
Rotschildin kirahvi - näitä baringoiksi tai Ugandan kirahveiksi kutsuttaviä kirahvin alalajiin kuuluvia eläimiä elelee vähemmän kuin 670 yksilöä (2010) Keniassa ja Ugandassa.
12)
Virtahepo - luontoelokuvista tuttu isohammas elää Saharan eteläpuolisen Afrikan joissa, järvissä ja soilla.
13)
Afrikkalainen elefantti - syytä tämän lajin harvinaistumiseen ei tarvitse kertoa, se lienee kaikkien tiedossa. Näitä tapaa vielä 37:ssä Afrikan maassa Saharan eteläpuolella.
14)
Grevyn seepra - lajin populaatio on vähentynyt yli 50%:lla. Kiirettä pitää Etiopiaan ja Keniaan, mikäli näitä haluaa nähdä.
15)
Gepardi - maailman nopeimman maaeläimen arvellaan vähentyneen 30% viimeisen 20 vuoden aikana. Näitä pikajuoksijoita elelee eteläisessä ja itäisessä Afrikassa ja aasialainen laji Iranissa.
16)
Afrikan villi koira - aikoinaan yli puolen miljoonan populaatio 39:ssä Afrikan maassa on vähentynyt alle 5000 yksilöön vain 14:ssä maassa. Parhaimmat paikat niiden tarkkailuun löytyy Tansaniasta, Pohjois-Botswanasta/Itä-Namibiasta.
17)
Laiskiainen - näitä kolmivarpaisia eläimiä löytää Keski- ja Etelä-Amerikasta.
18)
Sarvikuono - salametsästys verottaa eniten näitä mahtavia eläimiä, joista elelee eri puolilla maapalloa. Valkoista sarvikuonoa tapaa Etelä-Afrikasta, Mustia sarvikuonoja elää Angolassa, Etelä-Afrikassa, Tansaniassa ja Zimbabwessa. Aasiassa intialainen sarvikuono elää Intiassa ja Nepalissa, Jaavan sarvikuono Indonesiassa ja Vietnamissa, Sumatran sarvikuono Indonesiassa ja Malesiassa. Näistä
Jaavan sarvikuonoa on jäljellä vain noin 50 täyskasvuista yksilöä.
19)
Koala - mars Australiaan Queenslandiin, Victorian, New South Walesin tai Etelä-Australian osavaltioihin mikäli haluat nähdä näitä hellyttäviä eläimiä.
20)
Magellanin pingviini - öljy ja kalastus vähentävät näitä Tyynen Valtameren ja Atlantin rannoilla Chilessa ja Argentiinassa sekä Falklannin saarilla eläviä pinguja.
21)
Galapagoksen merileijona - vuoden 1978 40000 yksilön määrä on vähentynyt yli 50%:lla näitä kaikkialla Galapagoksella eläviä leikkisiä eläimiä.