Vuonna 2010 julkaisi Roughguides.com taulukon, jossa kerrottiin kuinka monta päivää alhaisella budjetilla elävä reppumatkaaja selviäisi eri maissa. Taulukon ensimmäisenä eli siis halvimpana maana oli Intia, jossa reppumatkaaja selviäisi kokonaista 71 päivää jos käytössä oleva summa olisi USD 1000.
Matkailusivusto
Matador Network julkaisi tänään maailmaa matkaavan Jed Pursesin omakohtaisia kokemuksia yrityksestä tarkistaa taulukon paikkansapitävyys. Kyseisessä artikkelissa on muutamia neuvoja, jotka kannattaa pistää mieleen vaikka ei matkustaisikaan minimibudjetilla:
Kannattaa kuunnella muiden kokemuksia ja kirjata ne muistiin. Siten voi löytää kohteisiin, jotka voivat olla mielenkiintoisempia ja halvempiakin kuin matkaoppaiden suosittelemat paikat.
Päiväkohtainen käyttövarabudjetti auttaa pitämään reissun talouden suunnitelluissa raameissa. Jed oli jakanut päiväkohtaiset menot kolmeen osa-alueeseen: yöpymis-, paikalliset matkustus- ja ruokailukulut. Minulle henkilökohtaisesti keskimmäinen osa-alue olisi pääsymaksut ja siihen verrattavat kulut.
Jed löysi halvimmaksi ja usein myös maukkaimmaksi tavaksi ruokailla katukeittiöt. Kun ajattelee Intiaa ja muita Kaukoidän maita, niin se lienee varteenotettava vaihtoehto. Länsimaisessa kulttuurissa katukokkaaminen on paljon vähähisempää johtuen varmasti omalta osaltaan tiukemmasta elintarvikelainsäädännöstä, mutta muitakin syitä on.
Päivittäisestä käyttövarasta säästyneen osan Jed käytti matkakohteiden välisiin siirtymäkustannuksiin.
Isommissa kaupungeissa suositeltavaa on varata yöpyminen etukäteen ainakin ensimmäiseksi yöksi.
Viimeisen 10-15 päivän aikana hän kertoi kadottaneensa kosketuksen päiväbudjettiinsa ja asui silloin hieman kalliimmin, käytti kävelemisen sijaan useammin julkista kulkuneuvoa ja muuta vastaavaa. Jedin mielestä hän ei kokenut tällöin juuri mitään suurta eroa verrattuna tiukan budjetin päiviin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti