27.11.2012

Varmuuskopiot netissä

Internetin yleistyminen on tehnyt siitä hyvän paikan tallentaa matkaa varten erinäisiä tietoja. Joulukuussa 2011 tekemälläni Borneo-matkalla hyödynsin netin mahdollisuuksia dokumenttien hallintaan käyttämällä Google-tiliini kuuluvaa GDrive'a (entinen Google Docs). Tallensin sinne muunmuassa seuraavaa:
  • Passin henkilösivun valokopio
  • Kopiot e-lentolipuista
  • Hotellivarausdokumentit
  • Osoitelistan
  • Suomen suurlähetystöjen ja konsulaattien yhteystiedot
Google-tilin voi avata helposti, mutta jos periaatteessa ei halua sitä tehdä, niin netissä on muitakin mahdollisuuksia. Best Free Online Document Management -sivulta löydät lähes kaiken tarvitsemasi.

Ongelmatilanteessa saattaa olla helpompi päästä todistamaan omat varaukset tai tiedot netin kautta kuin tilata niitä kotimaasta kännykän pienelle näytölle. Tätä vaihtoehtoa kannattaa punnita vakavasti ennen seuraavaa matkaa.

15.11.2012

Syitä seurata maailman menoa

Jokainen matkailija ei välttämättä panosta matkakohteen ennakkoselvittelyyn ja se johtaa moniin lopputuloksiin:
  • valitaan tuttu ja turvallinen kohde, josta ei tarvitse tehdä ennakkoselvittelyitä
  • tehdään seuramatka, jolloin selvittely voidaan jättää innokkaimman henkilön tehtäväksi
  • selvitetään osa ja annetaan lopun kolahtaa sitten kohteessa
  • mennään suinpäin kohteeseen ja yritetään selvitä paikalla saatavalla tiedolla
Maailmassa on monia mielenkiintoisia kolkkia, jotka saattaisivat tarjota jotain sellaista mistä uneksii, mutta jotka vaativat hitusen enemmän uskallusta ja tietoa olosuhteista. Toisaalta on myös alueita, joille meneminen saattaisi olla lähempänä itsemurhaa kuin antoisaa reissua ja sitten kaikkea siitä väliltä.

Juuri tällä hetkellä Ugandan Ebola-epidemia pääkaupungin lähistöllä antaisi aihetta selvittää tarkemmin olosuhteet jonne olisi menossa. Israelin tekemät ilmaiskut Gazassa on myös merkki alueesta jonne menemistä pitäisi miettiä, vaikka turismilla olisikin alueelle mitä tarpeellisin merkitys. Uskonnollinen ääriaines saa aikaan eri puolilla maailmaa tilanteita, jotka saattavat kiihtyä kovinkin nopeasti vaaratilanteeksi ulkomaalaisia kohtaan. Vaikka tällaisen ennakoiminen ei monesti olekaan helppoa, niin lienee parasta silti "olla kärryillä" siitä missä mennään.

Matkailu on monella tapaa antoisa vapaa-ajan viettomuoto, josta voi saada vieläkin enemmän irti jos suo itselleen mahdollisuuden joskus sellaiseen mikä ei välttämättä ensimmäisenä tulisi mieleen. Sellaiseen varautuminen ei monestikaan vaadi liiallisia ponnisteluja olosuhteiden kartoittamisessa ennakkoon.

4.11.2012

Appseilla hyötytietoa matkailijalle

Play Storen (ent. Android Market) app-valikoimassa kuten myös Applen vastaavassa on paljon hyödyllisiä ohjelmia. Lentotieto-appseista täällä on ollut aiemmin jo juttua, mutta niin säätietoja kuin tietoja luonnonmullistuksista saa helposti aivan ilmaisilla ohjelmalisäkkeillä.

Henkilökohtaisesti seuraan juuri viimeksi mainitsemiani tapahtumia useamman appsin kautta. Yksi visuaalisesti onnistuneimpia on Disaster Alert, joka myös tiedottaa viimeisimmistä tapahtumista ikonilla. Ohjelman hälytysrajoja en ole onnistunut löytämään mistään kun eräissä toisissa se on rakennettu erilliseen hälytysappsiin, jota ei tarvitse ladata ellei halua tietoa hälytyksistä.

Syklonien, joita myös kutsutaan hurrikaaneiksi tai taifuuneiksi, esiintymisestä ja reittiennusteista saa myös tietoa helposti. Nämä kannattaa ottaa huomioon matkan suuntautuessa alueille, joilla näitä luonnontapahtumia esiintyy. Juuri tätä kirjoitettaessa tuli Disaster Alertilta hälytys maanjäristyksestä...kaukana Chilessä, mutta mikäli olisin sinne matkalla, niin tiedosta voisi jossain tilanteessa olla merkittävää hyötyä.

Kannattaa tutkia melko tarkkaan nuo mahdollisuudet mikäli sinulla on käytössäsi laite, johon niitä voi hankkia. Joissakin tapauksissa maksullinen appsi saattaa olla parempi hankinta kuin "pussillinen" ilmaisia. Siitä tekee kuitenkin jokainen itse omat valintansa.