17.10.2011

Uusi päivitys-app testissä

Muutama päivä sitten löysin Apple Storesta Bloggerin oman app'in jonka asensin Touchiini. Tämä on huomattavasti kätevämpi kuin aikaisempi ohjelma, joten se saa mennä. Tässä on kuvan lataus sisäänrakennettuna, joten senkin puolesta parempi.

Vaikka olenkin jo ehtinyt hankkia stylus-kynän niin silti kaipaan vielä langatonta rullattavaa sinihammas-näppäimistöä miellyttävämpään tietojen syöttöön. Pitänee pitää silmät auki josko sellainen tulisi jossain vastaan. Pieni ongelma noiden Bluetooth-tarvikkeiden kanssa on niiden suuri virrankäyttö, joten latausmahdollisuus pitää olla olemassa.

Tulentekoa ilman tikkuja / sytytintä

Discovery Channelilla seikkaileva Bear Grylls esittelee usein erilaisia tapoja tehdä tuli ilman normaaleja välineitä. Vaikkakaan nykypäivän matkailija melko harvoin ajautuu tilanteeseen, missä tuollaiset "extreme"-taidot tulevat kyseeseen on silti järkevää käsitellä niitäkin.

Kaikkein primitiivisin tapa lienee puutikun hankaaminen kovaa puualustaa vastaan, jolloin voi saada aikaan kytevää purua. Hieman kehittyneempi tapa on ns. tulipora, jossa jousipyssyn kaaren ja jousen avulla pyöritetään tikkua vinhaa vauhtia ympäri edestakaisin. Tikun alapään pitää olla kitkaa aiheuttavassa puunkolossa ja yläpäätä tuetaan pienemmällä kovapuisella palalla. Tässäkin yritys on saada aikaan kytevää purua, joka varovasti siirretään helposti syttyviin sytykkeisiin ja varovasti puhalletaan liekki eloon.

Yksi toimiva tapa on myös magneesiumpalan ja kipinäraudan kuljettaminen mukana. Puukolla vuollaan pikkusormen paksuinen kasa magneesiumlastuja ja kipinäraudalla sekä puukolla aikaansaadaan kipinät, jotka sytyttävät magneesiumin. Tätä tapaa olin menestykellä kokeilemassa eilen ja vaikka sytykkeet olivatkin aavistuksen kosteita, niin kyllä tuli syttyi. Ongelma oli, että ei ollut tietämystä kuinka paljon lastuja tarvittiin. Harjoittelemalla kuitenkin tämänkin taidon oppii.

Välineitä saa hyvinvarustetuista retkeilytarvikemyymälöistä. Tulen ottamaan magnesiumpalan mukaani joulukuussa Borneon-leirille, vaikka siellä kuulemma on muitakin tulentekotapoja esittelyssä.

12.10.2011

Ensikokemuksia Airbnb:stä

Hiljattain aloittanut Airbnb tuo matkailijalle uuden tavan löytää joko kohtuuhintaisia ja/tai mielenkiintoisissa paikoissa sijaitsevia majoitusvaihtoehtoja. Kyseessä ei ole sohvasurffaus (CouchSurfing), joka on vastavuoroisuusperiaatteeseen perustuvaa ilmaista tai lähes ilmaista majoittumista, vaan tässä palvelussa majoittumisesta maksetaan paikan tarjoavan haluama korvaus sekä järjetelmän palvelumaksu.

Mikä sitten tekee Airbnb:stä sen arvoisen, että sille kannattaa tuhlata rivejä tässäkin blogissa? No, ensinnäkin sillä on suuret potentiaalit sekä matkustavien ihmisten määrässä, että tilapäistä tuloa haluavien suhteen. Toiseksi Airbnb tarjoaa majoituspaikkoja mitä moninaisimmissa hintaluokissa todella halvoista luxushintoihin asti. Kolmanneksi majoituspaikkojen sijainnit ovat erittäin vaihtelevia ja on mahdollisuus onnistua löytämään kenties parvekkeellinen asunto jonkin miellyttävän tapahtumapaikan välittömästä läheisyydestä tai peräti tapahtumapaikalta.

Airbnb:tä voisi verrata Bed and Breakfast-tyyppiseen majoittumiseen ja varmaan moni B&B-paikka tuleekin hyödyntämään tätä uutta järjestelmää paikkansa markkinoinnissa, mutta erojakin on. Airbnb:ssä majapaikan tarjoaja määrää palvelun laajuuden eli onko aamiaista, löytyykö WiFi, onko oma vessa/suihku, jne.

Henkilökohtaisesti en voi vielä luottaa Airbnb:n järjestelmään. Joulukuun Borneon-matkallani tarvitsen yhden yön majoituksen Kota Kinabalussa. Löysin Airbnb:stä kaksi potentiaalista kohdetta, mutta ensimmäinen tiedotti ettei hänen paikkansa ole auki joulukuussa vaikka järjestelmästä pystyi huoneen varaamaan silloin. Toisen paikan tarjoaja ei vaivautunut kuittaamaan varausta 24 tunnin kuluessa, jolloin varaus raukesi. Hyvää tässä on se, että Airbnb kuittasi kummallakin kerralla palauttavansa maksamani majoitushinnan takaisin. Sen verran varovainen olin kuitenkin, että hoidin maksut PayPal'in kautta, jotta luottokorttinumeroni ei välittyisi järjestelmään, jonka turvallisuudesta ei vielä ole takuuta.

Yhdysvaltalainen radioasema NPR uutisoi muutama viikko sitten, että amerikoissa tutkitaan mahdollisuutta vetää Airbnb oikeuteen, sillä he tarjoavat maksullista majoitusta paikoissa, joilla ei ole majoitustoiminnassa vaadittavia lupia. Tulevaisuus näyttää miten tässä käy.